lördag 6 augusti 2011

Tema njutningUngarna tillbaka till mig söndag eftermiddag och vi beslutade oss för att njuta, först av en tur till Kairobadet för eftermiddagssimning och sedan med gravlax och äggröra hemma följt av CSI i två avsnitt. Alla i säng först efter midnatt, bara det är en slags njutning.

Alma längtar alltid efter gravlax...föresten det gör alla tre...fyra förresten, jag tror Gaston är med på ett längtanshörn där oclså, men Liva, den femte, är helt nybörjare mest på fisk, men även på kött, fågel och fläsk.
Laxen gravade jag med libbsticka, gör så - det blir sanslösa lakritstoner och sellerismak i laxen. Ta mer socker än salt och så rejält med en god mortlad svartpeppar. Fem, sex blad libbsticka räcker. Lägg dem på hög och strimla nålfint. Skär ut mittbiten av filén och ben-dra den. Dela så att den passar att lägas omlott med ryggsida mot slagsida och viceversa. Strö över salt,socker,pepparblandningen. Lägg libbsticka emellan och lite över och lite under. L'ägg i plastpåse på djup tallrik i kylen, vänta några dagar, ta ur SKÖLJ i kallt vaten, torka och ompaketera det som blir över efter första smakprovet.

August tog ut sin njutning i förskott med en glass på Kairobadet.

Till laxen gjorde vi en äggröra på Åmmebergsägg från Gustaf Söderfeldt. Knallgula, nästan oranga. Ta åtta ägg, smält 50 g smör i en kastrull och häll i två deciliter grädde, låt koka upp och reducera något. RÖR i äggen ett i taget och låt bara sjuda under ständig omröring till färdig konsistens.

Lovisa vill ha sin lax helst på knäckebröd, så det så och med malt vitpeppar!

Det här är vardagsnjutning för oss fyra.

Inga kommentarer: