lördag 29 januari 2011

Riktigt hemgjort snus - bästa jag gjort någonsin - nu har jag den "rätta knycken"Ja nu har jag förstått - efter över ett år av eget experimenterande har jag hittat rätt och står här nu med fyra 400-gramspåsar hemgjort och perfekt snus. Det blir sammantaget 35 swedishmatchdosor (inköpspris i butik cirka 1855 kronor att jämföras med egentillverkat för sju kronor dosan.) Det mesta av snuspengarna går till statlig avgift s.k. skatt

Det jag vet allra bäst och känner mig trygg av att veta är att i mitt snus finns inga onödiga tillsatser eller ens något för att öka smakerna. Jag gör ett snus med en ren och ofördärvelig tobakssmak tillverkat precis som man alltid gjort i Sverige.

Det är alltså inte av ekonomiska orsaker som jag gör mitt eget snus, inte enbart, utan väldigt mycket av att jag tröttnade på ettans kletiga, hårda, överjästa snus - så var inte det snuset när jag började snusa vid 13 års ålder en sommar i Västgötska Härlunda där mormors fosterföräldrar drev lantbruk som arrendebönder vid prästbostället. (Det var ytterligare märkligt att dessa vänliga människor, en syster och en bror som blivit kvar på gården efter deras föräldrar också hette Lager).

I glappet mellan den här veckans jäsningsprocess och slutet på förra omgångens snussats tvingades jag till fem dosor ettan - vilket fick mig att ytterligare förstå den goda smaken med mitt eget.

Påminnde mig att det nu snart är dags att så tobaksplantorna för kommande odlingssäsong. Jag har prövat en gång tidigare för flera år sedan och med blandat resultat. Sedan dess har jag blivit en betydligt bättre odlare så nu tänker jag bli självförsörjande på snus!

Inga kommentarer: