lördag 21 november 2009

Eftertraktade Sofiapriset går till Björn Bergqvist Sollentuna


Det här är Björn Bergqvist från Kruthornsvägen i Edsberg.
Han bor och verkar i Solhjulet som är en bostadsrättsförening som i år firar 50 år.
Det betyder att folk här i Edsberg bodde i de moderna Ernst Grönwallshusen långt innan Björn Bergqvist var född. Så många år med hus är aktningsvärt.
Under de många åren har många olika människor varit på och petat och sökt förbättringar i husen utan att förstå att arkitekten redan faktiskt tänkt på människors bästa. Detaljer har blivit slitna och utbytta med sådant som inte alls passar in eller i helt andra material än som var meningen för att helheten skulle framstå.
Björn Bergqvist tilldelas Sofiapriset för ”sitt ideella engagemang i arbetet med föreningens byggnadsvård och informationsinsatser, som även tar in kulturhistorien i närområdet”.I byggnadsvårdsinsatserna har ingått att gå till de många detaljerade arkitektritningarna från 50 talets slut för att hitta tillbaka till de ofta utmärkta och också estetiskt tilltalande lösningar som arkitekten Ernst Grönwall nogsamt ritat in. När inte det varit möjlig, av olika tekniska samtida orsaker, att fullfölja arkitektens anvisningar ingår det i varje byggnadsvårdares ansvar att se till att eventuella omarbetningar i så stor mån som möjligt väl smälter samman med helheten trots förändring.
Som kommunikatör med Bostadsrättsföreningen Solhjulets medlemmar prisades Björn Bergqvist för dryga månaden sedan genom att som skribent och projektledare vinna Svenska Publishingpriset (min blygsamhet förbjuder mig att tala om vilka fler som ingick i gruppen som vann priset.)

Sofiapriset är ett eftertraktat hederspris som utdelas för olika insatser inom kommunens kulturliv.
Namnet på priset är ett långskott!
De är nämligen uppkallat efter Gustaf III hustru Sofia Magdalena som 1766 tillsammans med sin man var på en slags Eriksgata genom kommunen och den hade väl inte blivit uppmärksammad och värd att minnas fram i 21a århundradet om det inte varit så att stolta Sollentunabor sirligt målade sköldar med kungaparets monogram.
Sofiapriset är en plakett i brons, inspirerad av Sofia Magdalenas sköld.

Priset instiftades 1985

Inga kommentarer: