Boka in i almanackan om Du anser dig tillhöra kretsen att vara en traditionsälskare.
Anteckna den sjätte december klockan 14.
Då bjuder Stallbackens vänner till vår mesta tradition, därtill världens äldsta.
Edsviks kulturcentrum består av Stallbackens vänner, Edsbergs Musikinstitut, Edsvik konsthallar och senaste tillskottet MC Collection.
Tillsammans håller vi glöggfest invid Mats Lodéns ”Blå Katedral” som står på den stora planen mitt på Stallbacken.
Jag skriver att det här är världens äldsta tradition och belägger det med att Hippokrates gjorde sig känd för sin heta och kryddiga dekokt - den som vi valt att kalla Glögg efter det tidiga och svåruttalade ”glödg” som var en folklig förkortning av ”glödgat vin” efter tyskans ”Glühwine”. Under vår franska era på 1700 talet lånade vi franskans ”brûlot” som benämning för glögg då översättningen är ”att glödga”.
Fortfarande långt in i vår tid kallades det lilla filter, tygstycke, som man silade bort glöggkryddorna med för ”Hippokrates skjortärm”.
När den gamle grekiske doktorn Hippokrates lagade glödgat vin med kryddor var det för han förstod att örter och kryddor med sprit utdragna verksamma ämnen kunde bota allehanda sjukdomar – vad det var som var bra mot vad, det hade han säkert ingen aning om – men det hjälpte.
Idag dricker vi glögg av tradition och för att det börjar närma sig jul och vinter och kallt och grinigt väder, men också för att få vara tillsammans – väcka samtal till liv och berika oss.
Stallbackens vänner grundade traditionen med glögg på Edsvik Kulturcentrum redan innan tanken på ett kulturcentrum var född.
Pepparkaka hör till och kanske en lussekatt – tilltugg åt traditionsälskare och kulturvänner.
Som traditionsbärare bjuder Tabberaset på "Stallbackens vänners hemlagade glödg" att glödga privat när allt stillnar och vi samlar oss till jul. Receptet lär vara 250 år gammalt.
Stallbackens hemlagade glödg
Det här behöver Du:
1 stor burk starkt öl
30 skalade sötmandlar
2 hg fina russin
4 torkade fikon kvartade
10 kardemummor (hela)
3 bitar torkat pomeransskal
8 hela kryddnejlikor
1 grov stång ceylonkanel
1 bit (som två sockerbitar stor) färsk skalad ingefära, strimlad
3 dl strösocker
1 ”kvarter” Renat brännvin
1 flaska billig madeira
Så här gör Du:
Lägg alla kryddorna i en treliters kastrull och häll på ölen. Koka upp och låt koka försiktigt i 15 minuter. Rör i sockret och rör vidare tills det smält helt och inte bildar sockerslingor på botten.
Häll på brännvinet och sätt i en termometer. Sjud tills glöggen är exakt 55°C – ta grytan av värmen och låt stå och dra i minst en timme, gärna längre.
När blandningen svalnat ordentligt slås madeiran över och glöggen får stå och dra ytterligare minst en timme.
Sila sedan bort allt grums och alla kryddor. Plocka ur mandlarna och russinen och spara dem till servering – de har fått jättegod smak från brygden.
Häll upp glöggen på flaskor.
Före servering är det fram med termometern igen och uppvärmning till exakt 55°C. Lägg i några av det kryddkokta mandlarna och russinen i varje glas och servera.
lördag 21 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar