lördag 28 mars 2009

New Orleans i en fuktig åskig gryta som sjunker ner i sin egen swamp

Den här bilden tog jag igår natt. Blixtarna var så täta att man skulle kunnat läsa tidningen i dess sken. Sedan kom regnstormen och svämmade över delar av hela södra Louisiana.

Neworleansarna är träskmänniskor slår det mig. Hela kusten och långt upp på land är ett enda stort träsk och på sidorna efter Mississippifloden. För övrigt åt jag frukost igår med Mississippi flytande långsamt och kraftfullt nedanför mig.
Överallt är det en bubblande smet av vatten som ser ut som ett övergött akvarium, ormar och alligatorer, träskfåglar som hägrar och örngamar.

Högsta varning

I veckan var vi tre timmars körning västerut och åkte långt ut i träskmarkerna för en lunch á la cajuun. I New Orleans har vi naturligtvis utforskat creolköket, ingen hit precis.
I går natt dundrade det på med "traditionellt" New Orleans väder. Jag slog på TVn och där var det en klass 3 varning för åskstormar, tornados och översvämmningar. Från hotellrummet på 20 våningen kunde jag se blixtarna så tätt att det nätt upp rådde dagsljus.
Utanför downtown kunde jag bara ana hur människorna i sina uppallade mobilehomes kände sig med vatten skvalpande både uppifrån och nerifrån. Spåren efter dödsorkanen Katrina finns kvar både fysiskt och i människornas inre.
Och på kvällen hade jag dessutom konstaterat att Bourbon street är en turistfälla.
Illussion fattigare - erfarenhet rikare.
Jag åkte med en taxikille som bara två dagar tidigare förlorat en son.
-Jag har själv aldrig ägnat mig åt någonsomhelst brottslig verksamhet. Jag har aldrig haft handfängsel. Min son hamnade i fel gäng och han sköts i bröstet med nio skott. I natt var det tre till som mördades i stan, berättade han sorgset.

4 kommentarer:

Juley sa...

Sorry to hear about your experience at GW Fins! I actually loved the risotto because the mushroom flavor was so robust (and it was cooked correctly!), but the fish that my boyfriend had was definitely overcooked. The scallops were good on my trip, as well.

Where to next on your trip? I really suggest Cochon! It's on Tchoupitoulas and Andrew Higgins.



BTW, is there a way I can translate your page?

Lagers tabberas sa...

It's timeconsuming to write both English and Swedish or just in English. A close translation you can get if you go to Google, and paste the Swedish text and request it to English. I know quite a lot of foreign readers follow my blog that way.
Obviously some of the words will miss in value and content and some of the translations of certain words are funny and misplaced - it is still a way to get a pretty decent overview of what I write.

I will return in the near future with more blog posts from Louisiana. We are here a few days for jobs for Swedish newspapers and magazines.

Bosse Wanngård sa...

Hej där.
Jag måste säga att jag blev lite lurad på konfekten. "En fuktig, åskig gryta i sin egen swamp"... Då hade jag ju väntat mig ett vackert, lagerskt photographi av någon creolsk köttanrättning med blixtrande smakupplevlelser ordsatta av Experten på området. Dig alltså.

Här går varken åskan eller tvn, höll jag på att säga. Jag tar det rätt lugnt och bidar min tid.

Kom hem sen!
B

Lagers tabberas sa...

B.
Creolska rätter är nonphotographble, det ser ut som grismat om än i gyllene dosor. Men pröva alligatorn vett'ja.
On work tomorrow in Sweden! Ses.