lördag 8 december 2007

Geang Kieow wan gra dok moo. Vilken härlig fredag

Cocosmjölkskokta broskben med rikligt med kött, stuvade i grön curry med kaffirlimeskal och massor med het chili (20 st).

Fredagar brukar vi sätta oss ner och försöka landa i en gemensam riktigt lagad måltid vid fint dukat bord. Igår kväll blev det thai.
Geang Kieow wan gra dok moo som är er broskben stuvade med grön curry och serverade tillsammans med små auberginer. På ett annat fat fanns färsk "sockerkorv" som jag också skrivit om tidigare här och som vi köpte häromdagen i en butik vi upptäckte i somras.
Vitlöksfriterade broskben med ett underbart motstånd och hög syra från marineringen - som isterband i smaken ungefär.

En annan djup tallrik rymde Gra dok moo tod gratiem, stekta broskben som vi alltid handlar här. Rodjana tar en hel vitlök, krossar den och låter den först puttra i lite olja och sedan doppar den i rikligt med het olja. Då är det inte något bekymmer med att skala den, allt fnas innehåller massor av smak nämligen och det sätter sig i de marinerade och syrade broskbenen.
Till allt detta goda serverades ris chili och fisksås.

Just nu i nattens första timmar har jag precis styckat och rimmat två sköna ankor som ska kokas i sitt eget fett i morgon till en ytterligt god confit att ätas med pommes frites och lite ankfett som sås endera dagen med goda vänner - kanske redan lördag kväll.
Godnatt sa jag nyss till de upphackade skroven som står på ytterligt svag värme och släpper fett och mognar. Det eventuella kött som finns kvar på rygg, vingar och revben efter styckning går till en rilette att ha på grovbröd i veckan, saltat, pepprat och med rikligt at ankflott - som en anksylta helt enkelt. Biulder och mer om detta i morgon.

Inga kommentarer: