onsdag 25 juli 2007

Himmel eller Helvete - ny trolldomsprocess i Norge

Det är blod på den här yxan, människoblod. Just den här bödelsyxan har släckt mänskligt liv, slitit sönder halspulsådern och luftstrupen, halskotpelaren på fler än en människa. Tvingat sig genom nacken med kraft, avrättat. Viskande i örat på den som skulle dö satt en präst på knä och läste Fader Vår.

Jag skrev häromdagen om försöket att skapa en ny häxprocess nära hundra år efter den förra. Hur den tossige ärkebiskopen och hovets andlige rådgivare 1757 genom tortyr skadar ett antal bondkvinnor i Åhls socken för att de "blir mörka i ansiktet när de ber böner till Gud".
Nu har det hänt igen, svidande anklagelser om trolldom och denna gång är det en lika tossig "Guds tjänare" och "Kyrkans man" som står bakom galenskapen. Det är den norske pastorn Jan Hanvold som anklagar den norska Prinsessan Märtha Louise för att vara en representant från Helvetet och han gör det i en egen TV show.
-Hon kommer att hamna i helvetet för sina trollkonster, säger Pastorn, allt enligt tidningen Expressen.
Kyrkans män har i lång tid mer ägnat kraft åt hatet än åt kärleken och de har dunkat bibeln i människors huvuden och hotat med Satan tills de krökt rygg och om inte - torterat dem och avrättat dem, läsande Fader Vår.
Läs mer om hur kyrkan och prästerna i århundraden kämpade för att få behålla dödsstraffet i Sverige i min bok "Döden i skogen".

Inga kommentarer: