torsdag 24 maj 2007

Tack Gode Gud för Thaimat


Kaikem som kommit en bit på väg - vi provsmakade idag, Kaikem på hönsägg

Enkelt. Och väldigt mycket Thailand.
Ris, grillade marinerade kycklingvingar, somtam på gurka och så testade vi en ny fisksås som hade en varm rund smak med en god balanserad sälta och en giftig förmåga att få det tristaste ris att bli en upplevelse.
Vi har ju redan en favoritfisksås men den tog slut häromkvällen och då bad vi min stora dotter och hennes kille att köpa med en flaska. Hon kom med en thailändsk fisksås "Tre krabbor".
Visst den är kanon, men samtidigt lite mjäkig att man tröttnar på den ganska så snabbt. En fisksås ska inte lukta gott med normala svenska preferenser. Den ska slåss i munnen och riva med sältan.

Kycklingvingarna var halal och fryst, 21:50 kilot i lokala turkabutiken. Där hittad vi också svensk gurka, lagom beska, tjocka, krumma, snygga - 10 kronor ... för tre gurkor!
Jag köpte sex.


Rodjana gav mig uppdraget att göra somtam på gurkan:
Det här behöver Du:
20 cm grovt skuren gurka (se bilden)
1 dl jordnötter
1/2 dl torkade små räkor
saften från en 1/2 lime
1 tsk socker
9 torkade thaichillis (tre för den oinvigde)
1 msk fisksås
1 1/2 vitlöksklyfta
Så här gör Du:
Mortla först vitlöken och chillin med jordnötterna grovt, se till att vitlöken och chillin är ordentligt fragmenterad.
Lägg i räkorna och mortla något så att det hela blandar sig. Vänd ner gurkan med ev. spad och blanda med sked, mortla lätt igen och lägg i socker, lime och fisksås. Mortla och vänd runt. Häll upp på fat och servera.

Jag gjorde en somtam för barnen utan chilli och en till oss - häftigt hett, eller "pet mak mak", som det heter på Thai. Vi lade oss i soffan efteråt och tittade på nyheterna - det har tagit en halvtimme för att det där post traumatiska efter hetten byts mot en enormt otrooolig skön efter-maten-känsla.
Det var den känslan Rodjana for efter när jag för tio år sedan envisades med att laga mig igenom hela det svenska bondeköket.
"Man känner att man ätit i magen - men det känns inte i sinnet", sa hon.

Kombinationen med det vita riset som vi stänker fisksås över, somtam och grillade kycklingvingar är helgjuten. Servera sommarvitkål i klyftor till - det behövs om somtammen är het.Kaikem - ett prov efter en knapp vecka ska de inte vara riktigt färdiga heller, men vi kunde inte hålla oss.

1 kommentar:

Filibabba sa...

jättefin blogg verkligen! =)