torsdag 24 maj 2007

Tabberaset i Dagens Nyheters radiokrönika


Dagens nyheters radiokrönikör Marieloise Samuelsson hade igår vänligheten att uppmärksamma Tabberaset för Linnéserien som just nu går i Sveriges Radio P1 Meny:
"Carl von Linné firandet aktiverar public-service-journalistikens mest föredömliga pliktkänsla och riskerar samtidigt att göra lyssnaren ämnestrött", skriver hon men visar på två undantag,
Vetenskapsradion "inte oväntat".
"Ett annat utmärkt exempel är hur Göran Lager i 'Meny' har skapat miniserien, 'Diné med Linné'. Inte bara om mat, utan också mycket av 1700 talshistoria, ofta med Carl von Linnés egna ord, ur hans eget sammanhang".

Ibland får man som frilansare träda ut ur sin instängda produktionshytt och bli synlig - det känns väldigt bra!


Lyssna förresten på Meny och reprisen i natt 00:03 eller på lördag 16:03
Programmet går också att ladda ner från webben i 30 dagar efter sändningstillfället. Det går alltså fortfarande att lyssna också på de två tidigare inslagen i miniserien.

Idag handlar "Diné med Linné" om maten på Dalaresa 1733 där Linné skriver att folk åt "ordinärt", det vill säga "Kål och ärter".
Annars är Dalarna "barkbrödets Sverige".
Så här skriver Linné:
"Barkbrödet bakas så att när barken är avskalad torkas den, tröskas, mals och siktas och läggs sedan i baktråget utan jäst. Hett vatten slås på ältas och bakas sedan ut till tunnbröd. Med malda nysiktade agnar kan degen hålla ihop bättre. Helt utan jäst! Av samma slags mjöl kokas också gröt. Messmör rörs ut i vatten och används att dricka."
Lyssna och lär - är det detta som är den svenska gastronomiens vagga?

1 kommentar:

Kinna Jonsson sa...

Vad kul att du är med på Radion. =)