fredag 25 maj 2007

Mord i statens namn


Avrättningen av Hjert finns bevarad på bild - längre tillbaka i tiden är det inte

Slängde sent om sider upp nyheterna när jag kom hem efter att ha rest runt med en av våra viktigaste kockar i ett uppdrag för radio. (mer om det senare)
Ett annat av "mina ämnen" toppade sidan.
Och det handlade om död - i statens namn - avrättning.
Christopher Newton avrättades med gift intravenöst i Ohio
Avrättningen tog två timmar.
Anledningen var att Newton var så fet att bödlarna inte kunde hitta en lämplig ven att sätta giftkanylen - efter tio stick och två timmar "lyckades bödelsteamet".

Den 18 maj 1876 avrättades en svensk, Konrad Pettersson Lundqvist Tektor på Gotland. Där fanns vid den tiden ingen bödel utan den fick rekryteras från fastlandet.
Avrättningen skulle ske samtidigt som Tektors kumpan Gustaf Adolf Hjert avlivades på avrättningsplatsen Lidamon i Vittlånge utanför Malmköping.
Den inlånade bödeln på Gotland var inte helt nykter. Avrättningen drog ut på tiden. Tektor var illa beredd av prästen, han var i stort sett redan död av skräck när han inför publiken släpades fram till stupstocken. Första hugget med den rakbladsvassa och tunga handbilan tog långt ner på ryggen - det andra vid axlarna. Tektor strimlades bit för bit innan bödeln lyckades skilja huvudet från kroppen.

Se detta var en svensk avrättning - ett svenskt statligt mord - för bara 131 år sedan.

1 kommentar:

civilare sa...

Jo, det var ju så synd om de stackars mördarna, inte så att de "råkat" mörda ett par st, det var ohyra och det var helt rätt att "avliva" dem. Det var inte så att man hade ihjäl folk utan vidare vid den här tiden som under medeltiden, utan det var bara för tunga brott som mord.