fredag 4 maj 2007

Strömming i stället för thaifisk


Mokpla - det är en thailändsk fiskrätt med fisk ångad tillsammans med örter och lök.
I Thailand lagas den här rätten på små insjöfiskar. Strömming är fet och tålig och ett bra alternativ. Rodjana lagade den idag.
Innan någon försöker sig på att laga det här så kravs det en del smakövning. Det handlar om originalthailändsk mat som inte alls är släkt med det turister tar till sig av allt det söta, grillade, soja och fisksåsdoftande. Det här kommer från det salta nordöstra köket och smakar mycket speciellt - otroligt gott tycker naturligtvis vi och konstaterar också att det här är ytterligare en rätt som understryker den ibland skrämmande smakkontakten mellan Sverige och Thailand. Kan Ni tänka Er kräftströmming? Hot,hot,hot - Pet makmaak.

Det här behöver Du:
1/2 kg filéad strömming
3 medelstora gullökar
6-7 små thaichilli
2 grachai (tillhör ingefärsfamiljen, men är mildare och samtidigt mer aromatisk)
1 citrongräs
2 vårlökar
1 knippe dill
2 msk fisksås

Så här gör Du:
Lägg fisken i en bunke. Skär lök, chilli, grachai och citrongräs i mindre bitar och mixa med chillifrukterna. Häll massan över fisken och vänd runt. Skär vårlöken diagonalt i en centimeters bitar och vänd ner. Plocka dillen och blanda i samtidigt med fisksåsen.
Bred ut dubbel ugnsfolie och häll upp fisken. Vänd ihop till ett paket och baka på bleck 250 grader i 20 minuter. Servera med kaonieuw (kladdris) eller "vanligt" ris.

Idag hade vi också en inledande somtam på bordet tillsammans med det älskliga köttet nguea tod, friterat med korianderfrö och vitlök.

Nu är det inte lång tid kvar. Magen börjar ta emot och vara ivägen och vi (allrahelst Rodjana) börjar längta till att graviditeten är över. Nu i maj ska det ske!

6 kommentarer:

Nille sa...

Tjena. Vart lite nyfiken att kika in på din blogg efter kommentaren du lämnade. Kul.

Era egna recept på thaimat som passar bra för svenska råvaror är ju helkul. Är det ok om jag limmar in någon på www.thailandsforum.se?

Finns det en thaiförening i Sollentuna?

Lagers tabberas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lagers tabberas sa...

Nille - kul att Du hör av Dig.
Visst - limma på Du, men ange källan och lägg gärna in en länk till min blogg.
Nej - alltså, det enda som finns i Sollentuna är en thaiboxningsklubb - annars ingenting.
Jag själv är aktiv som rådgivare i "Thai Suksa", en kulturförening som mest arangerar föreläsningar och består av intellektuella thailändare som kom hit under 70 talets militärkupp.
Templen finns ju i Haninge och på Värmdö, men där är det så mycket problem så vi har slutat gå dit.
Håller oss ganska så mycket utanför och väljer våra vänner.
Det var ett tag när vi sprang på alla event. Nu blir det kanske någon gång ibland.
Bäst är ju att samla folk man gillar hemma hos sig själv.

Lisa sa...

Påminner om en fisk jag brukar laga men jag har aldrig haft krachai i och använde makrill. Ska testa ngn variant med strömming. Bra idé!

Nille sa...

Jo, jag har förståt att dessa föreningar kanske inte alltid är vad man hoppas på, tyvärr. De skulle ju annars kunna fylla mycket funktion.

Som tur var känner vi en hel del thailändare redan vi med (och massor av nya bekantskaper tillkommer :) men jag tänkte mest på barnen.

Thai Suksa låter ju helintressant även om man inte platsar. Politisk kritiker kan man nog kalla sig men knappast Thailändare. Pappa har en bekant som bor i pommern (norrviken) vars far nog är en av de människor du beskriver. Han skrev boken "ett sandkorn under dina fötter", Khamsing Srinawk heter han.

När jag träffade Lassie...

Och...

Jag ser mycket fram mot ett möte i Sverige. Thailändsk mat ala ert vis låter intressant.

Såg även att du reggat dig på forumet, kul!

realdexter sa...

Det här receptet (hittade hit via Nilles blog) låter riktigt smarrigt. Det ska testas inom kort!