fredag 4 maj 2007

Svensk keramikmortel till thailändsk mat


Thaimorteln är kökets viktigaste redskap, kermikmortel med trätstöt. Finns numer även att köpa i Sverige

Vi glömde köpa mortel med oss den gången vi flyttade ihop från Thailand till Sverige.
Lyckligtvis fanns det redan en mortel - nu alltså över tio år gammal - hemma i svenska husgerådet. En i keramik.
Är morteln så väldigt viktig då?
Mer viktig än woken i alla fall, som inte tillhör det urthailändska köket alls.
Morteln gör det!.
Kökets viktigaste redskap.
Den keramikmortel, med keramikstöt, jag köpte tidigt kommer från Thord Karlsson på Gotland. Han garanterade hållbarheten - jag trodde honom inte - den har nämligen en naturligt sprucken klang. Nu har den gått nästan dagligen i alla dessa år och ser fortfarande helt ny ut.
Svenska mortlar är dock alldeles för små för thaimatsproduktion där stora kvantiteter mortlas.
Nyss körde jag underbart doftande korianderfrö till vår hårdstekta marinerade högrev och Rodjana mortlade en somtam med torkade räkor och pärontomater. Mer om dagens middag följer. En middag som bland annat bjöd på svensk strömming i thailändsk tappning.

Inga kommentarer: