torsdag 7 december 2006

”En sockerbagare här bor i staden...”


”Thailändsk mat”, säger vi svenskar nu för tiden
– Jag bara älskar thailändskt. Visst låter det så återkommande?
Men efter ett tag i landet så måste man börja reflektera över att thailändsk mat är så mycket mer än bara limeblad och citrongräs, chilli och fisksås.
Många hajar inte det att olika delar av landet representerar olika smaker. Det heta, fermenterade i öster, de tyngre grytorna med mildhet i norr och det muslimskt inspirerade heta smakerna i söder, om man vill förenkla.

Igår åt jag inte, men tittade på desserterna på hotellet. Det räckte med en skymt av tårtorna i skylten som skulle vittna om att det finns ett konditori i köket.
Bageri har ingen tradition i Thailand annat är som ett slags godis, gärna färgglatt så att ett svenskt livsmedelsverk skulle få krupp. Kanske man riskerar att bli självlysande.
De flesta traditionella desserter görs på mungbönor eller kladdris sötat med socker och kokos eller lagas av äggulor, mer likt mat än bakverk, inget sockerbageri i alla fall trots sötman som läggs till..
Så har vi då bakverken som ska efterlikna de europeiska. Nej tack!

1 kommentar:

Jessica sa...

Det är samma sak i Japan. Hitta gott bröd i Japan är svårt, fina bakverk överlag är också svårt. Och traditionellt äter man inte efterrätter, det man faktiskt äter är så sött att det inte är vidare gott.