tisdag 5 december 2006

Gårdagskvällen i repris


-Lite mer sula i maten idag, bad vi om. Grön curry med kyckling, limeblad och holy basil (helig basilika) Gaeng Keowaan på Thai – lika bra som igår, men hetare. Samma ställe, samma personal – en basröstad ladyman, urtrevlig trots den invanda flirtigheten – det är ett sådant ställe, servitris en kritiskt granskand tomboy, kortklippt och piercad. Stället ser ganska slitet ut med krumma bord och stolar som uteservering mot gatan, bakom glasfönster är det biljardbord. Men vilken thaimat. Här härskar regeln att det inte alltid är det dyraste som är bäst – det vet vi ju redan efter många års resande i landet, att äta gatans mat (som vi brukar kalla ” ahan soi sokapok” = skitiga gatans mat) är det billigaste, kunnigaste oh det bästa. Idag liksom igår en thaikock i hästsvans som magiskt lät de olika ingredienserna droppa ner i grytan vid exakt rätt tillbälle och i exakt rätt ordning för att sötman från de ärtstora auberginerna skulle hjälpa till att lösa smaklerna från limebladen och allt det goda från örterna.
Hemma i Sverige kastar kockar ner ingredienser och rör runt och kallar det för Thaistuk - Ärligt talat – Fy fan !
Här är receptet på Gaeng Keowaan (min hustrus)
Använd strimlat kycklingbröst eller strimlat oxkött-
4 pers
400 g kött
3 dl Kokosnötsmjölk (konserv)
5 st Spansk peppar
2 dl Auberginer, små thailändska
15 st Basilika (Holy Basil är att föredra men svensk basilika går också att använda)
1 msk Grön currypasta
2 st Limeblad
4 st Kryddklasar färsk grönpeppar
1 msk Strösocker
2 msk Fisksås Nam Pla eller två krm salt
2 msk Majsolja.

Rör om kokosmjölken noga. Skär köttet tunnt i skivor.
Plocka av fästena på auberginerna, skölj i vatten.
Plocka bladen från basilikastjälken. Strimla spansk peppar 1/2 cm strimlor diagonalt (ta bort kärnorna för att minska på rättens styrka)
Hetta upp en wok, häll i olja. Rör ner currypastan och rör om tills den tar lite färg. Tillsätt hälften av kokosmjölken skedvis under omröring.
Låt blandningen bli riktigt het innan köttet läggs i lite i sänder. Rör sedan hastigt under två minuter. Tillsätt auberginer, limeblad, spansk peppar och grönpeppar. Koka upp och smaka sedan av med socker och fisksås (salt). Avsluta med att lägga i basilikan när woken tagits från elden - plattan. Häll upp i severingsskål.

Inga kommentarer: