torsdag 7 december 2006

Torra gatan


Åkte till Bang Saen igår, 1 ½ timme med bil från Bangkok, för att uträtta några ärenden. Storgatan, en intensiv genomtrafiksled, var kantad med butiker på temat ”torrt”.
Torkade frukter och torkade fiskar, torkade bläckfisk och räkor för 400 TBH kilot, umami koncentrat!.
Doften är makalös av det sötaktigt fiskiga från bläckfiskarna och det mer vassa aromatiska från de torkade räkorna. En och annan Durian som öppnats skapar en märkligt både lockande och oattraktiv doft över hela gatan.
Köpte en del torkad Jackfruit (durian light) och torkad valsad bläckfisk. Andedräkten blir därefter, men smaken lockar till manisk ätande.

Utmed vägkanten osade kolgrillarna med rivet kokos, kokosgrädde och socker invirat i blad. Här gick också det enormt sockrade söta, men goda, kladdriset som smaksätts med kokosgrädde och stoppas i bamburör som sedan läggs på grillarna för att bakas till en grov geléig massa.

En av mina favoriter är de thailändska isterbanden som är syrligare än våra och hetare, beroende på vem som stoppad dem. Tyvärr är det ju så att vi i Sverige inte kan få riktiga isterband längre – det är ett faktum oavsett vad de stora charkuterierna säger och annonserar om Småland och äkthet – det är grynkorv hur de än vänder och vrider på det – grynkorv – för syran gjorde att folk tyckte de smakade konstigt med isterband.

Helgen innan jag åkte iväg åt jag underbart härliga isterband på Konstnärsklubben i Stockholm som klubbchefen i köket, han Samson, köpt från alltid pålitlige Håkan Fällman och tillagat efter recepten i min bok ”Järnspisar, hackekorv och tabberas” där potatisen får gräddkoka till. Gudomligt gott.
Thaiisterbanden är att lita på för Gud nåde om någon behagar ta ur syran.

2 kommentarer:

Jessica sa...

Får jag föreslå, Göran, att du skriver nån längre artikel alternativt t o m en bok om thailändsk mat. Dina inlägg får mig att ångra att jag inte reste i Thailand så mycket när jag var i de krokarna. Jag reste kors och tvärs över Indonesien och lite här och där i övrigt men nästan ingenting i Thailand. Verkar ha missat mycket i matväg.

Lagers tabberas sa...

Jessica
Jag missar också en massa. Skulle behöva ett helt liv till för att se allt. Det tar ju sådan tid även om jag stärker effektiviteten.
Just nu sitter jag på Travel to teach, en volontärorganisation i Nongkhai i nordöstra Thailand. Här är mängder av saker jag vill göra men om tre timmar ska jag vara i Laos så jag får lova mig själv att försöka komma tillbaka inom rimlig tid.