torsdag 25 september 2008

Torsdagar = Uteätardagar

¨

Torsdagar har kommit att formuleras till att bli en slags "uteätardag" för oss i familjen.
Direkt efter skola oh hämtningpåå dagit, har vi försvunnit bort till något bra och inte sälla ovanligt näringsställe.
Dagen idag skulle inta bli något undantag och då slog det oss att det tyvärr inte är speciellt restaurangtätt i vår kommun. Pizerier och kebaber är det ganska gott om, men Edsbacka ståtar med den enda riktiga "bistrån".
Kvart i sex, då vi körde runt i Helenelund och letade efter ett ställe som hade träkolsgrillat kött - jag kände nämligen den lockande doften av detta slags kött häromdagen när jag stannade till för att bankomata - var det någon som sa i bilen att "vi har ju Percy's".
Det fick bli så.
En entrecote var, en bit laxpaj till en av döttrarna som bestämt sig för att inte äta de "stackars djuren" och så deras "hemlagade", krämiga potatisgratäng.
Ner slank också åtta tjocka skivor salt fetmagert fläsk, en stor bit av Percy's kalvsylta och en lika hemlagad "smör café de Paris".
Jättefint kött. En minut och 48 sekunder exkl vändningstid på var sida i glödhet panna med hoppande smör - det räckte. Ordentligt gott och alltihopn till priset för en portion ute på krogen.

Å andra sidan ska vi inte förneka att vi faktiskt behöver den där avkopplande unika kåänslan av att skämma bort oss en gång i veckan - är det någon som känner ett udda ställe i Norrförort? Tipsa oss!

onsdag 24 september 2008

Bara pumpor


Nåja, inte pumpor och inte så bara! Det är vår tallrikssquash och den fick gå med tillsammans med fiskfiléer och bitar av röd störböna från landet - hokus pokus - allt stuvades i en grön curry med hetta och så åt vi ris till med fisksås.
Det känns bra med thaimat efter supersvensk lunch i gott sällskap och på Edsbacka Bistro idag.
Min blygsamhet förbjuder mig att visa denna "topmodel"-bild i fullformat!

Varför bara udda strumpor i kassen?



Jag tog ur tvättmaskinen i jakt efter halksockor till den lille sonen.
Därefter kunde jag räkna till sju strumpor, rentvättade och i glada färger ALLA UDDA.
Gick till smutstvätten, tvättlinan, tumlaren, elementen, byrån, min egen strumplåda INGENSTANS. Var har makarna tagit vägen?
Gåtan var fortfarande olöst kl 23:52 igår kväll.
Någon statistiker som läser det här och kan ge sin analys?
Det måste finnas en begåvad förklaring!

tisdag 23 september 2008

Ytterligare en sådan räkmacka

Alma, jättesömning, med en halväten räksmörgås i kväll. Sicken en nyttig middagsmat?

Att jag har en viss fäbless för räksmörgåsar har inte undgått den som följer min blogg.
Idag var hela familjen i butiken och strosade runt utan att komma på något till middagsmat. Samtidigt hade vi en Upplandslimpa, ett valnötsbröd och ett surt rågbröd hemma som vi ville utnyttja.
Först tänkte vi oss en "salad lyonaise" med en bitter sallad, förlorat ägg, rimmat stekt fläsk och krutonger av det sura brödet, men så sa vi att "Fan, ska vi inte ta det väldigt enkelt?"
Det blev ett kilo handsklade räkor på burk, det blev bortgjord burkmajonäs från Holland och det blev plockad sallad som redan var sorterad och sköljd. Allt upplagt på Upplandslimpan från Balders Bröd.
Räkmacka, sent och väldigt gott. Alma somnade efter sista tuggan och vi blev lagom dästa till sena Aktuellt.
Som vi ständigt lagar mat och äter ute så är sådana enkla räkmackestunder så djädrans goda stunder!

måndag 22 september 2008

Min Molla - släkt med Quinoa



Varje vår sticker de upp som rubinröda små juveler lite överallt i trädgårdslandet. Vi får tillräckligt för att kunna använda dem rikligt i sallader som ett extra färg och smaktillskott eller till att stuva bladen som spenat.
Min Molla är på ganska nära håll släkt med den ogräsmolla som växer vilt i Sydamerika och som förser oss med Quinoafrö och som nu marknadsförs som något en människa kan klara sig på enbart.
Jag är inget Quinoafan*, har försökt, men misslyckats. Jag frågar mig varför i herrans namn jag ska försöka gilla något som så uppenbart inte smakar bra. (Det är samma sak med wellpappssmakande fullkornsprodukter).
Varje år låter jag några mollor gå i full blom för att de ska fröa av sig. De är nästan självlysande mot det gröna som fortfarande dröjer sig kvar.

*Jag gjorde ett försök med Quinoa som jag tyckte var hyfsat gott, men då innehöll röran mer fet och dyr parmesan än Quinoafrö, så det så!

söndag 21 september 2008

Första höstgrytan en skördegryta

Egenodlad haverrot

Vänner på middag och ett långkok på spisen.
Fick tag i alldeles utmärkt mör högrev på Willys, det är som själva katten vad den butiken i Häggvik hittar bra kött av och till.
Ett par kilo gick i bitar och ett och ett halvt kilo egenodlad gul lök skars i klyftor. Allt bryntes för sig, löken i den orangea stekgrytan och köttet i restaurangpannan.
Redan nu, med salt och peppar skvallrade köttet, vid en provsmakning, om en sjujädra bra smak och mörhet.
Nyupptagna morrötter och lika nyskördad palsternacka fick gå i när köttet fått bräsera med löken i en burk starköl och några skedar demiglace en tid. Lagerblad och pepparkorn var enda kryddningen utöver lite salt och så serverades grytan med Anja..

Som förrätt serverade vi klyftor av nyskördade och nykokta rödbetor, gulbetor och cirkelbetor, heta överströdda med en torr fruktig parmesan och nötbrynt extrasaltat smör.
Vid sidan om fick vi också prova de första skördade haverrötterna, lätt kokta i saltat vatten och sedan avsmakade med en klick kallt smör. Riktigt gott, lite söt rotfruktssmak åt svartrothållet, men mer mjölig. Provsmakningen uppmanar till djupgrävning redan i veckan för nästa års haverrotsbädd.
Apselut!

Indisk middag och skördegryta

Alltid försent med kameran när man är hungrig. Det här är kycklinggrytan som vi åt igår, något äten och plåtad med telefon.

Ingen orkade göra mat igår kväll hemma och Alma var hos en kompis. Det fick bli uteätande på vår bengaliska kvarterskrog, hålet i väggen, Indian Khabar.
Där är det så bra att vi kan säga till hur stark vi vill ha maten och de förstår att vi är minst lika sugna på det riktigt heta som de själva.
Lammet är mört och välkokt stuvat, som igår med picklade grönsaker och het curry. Kycklingen är i det närmaste luftigt mör i en gryta med yogurt. Lovisa tog currystuvade grönsaker. Riset är minst lika gott som hemma.
Se där n praktisk och inte alls dyr lösning på gårdagens matproblem.
Nu åker jag iväg och köper kött till en mustig högrevsgryta. Vi tar upp potatis, betor och morötter idag och en och annan palsternacka som är färdig, möjligtvis ska jag också se hur haverroten blivit i år. Hela kylan är full av bönor och lite till finns att plocka vid sidan av de stora som får bli utsäde till nästa år. Ahh, en skördegryta i antågande för kvällen.