lördag 4 april 2015

Järpar = en slags benlösa fåglar


Jaa så är det, annars fanns det liksom ingen anledning att kalla dem för benlösa fåglar. Kroppen och formen har järpens spolformiga.

Men hörrni! Int fan kallas järpar för benlösa fåglar?!?
Nä, helt sant, inte här, men där...i Norge, benløse fugler!

Och i norsk husmanskost står dessa centrala tillsammans med bloklump och raspeball.
Lovisa brukar späcka dem med torr, salt, grekisk fårost. Här om dagen prövade jag en smet jag aldrig gjort förut. Fick nymald färs från vår specialhandlare, lite fetare, lite grövre. Ett kilo kanske, monterade i två dl panko som fått svälla i tio minuter i två uppvispade ägg och två dl havregrädde (!). Spädde med lite kallt vatten, salt.
Slet sönder en mozarella i så små bitar jag kunde och vände ner. Stekte så i panna och lade på bleck för att gå färdigt i ugnen till 50 grader. Under tiden glaserade jag stekpannan med rejält med havregrädde och lika delar kraftig buljong. Silade och öste över de benløse fuglerna så in i ugnen igen till 62 graders innertemp. Ut för servering tillsammans med surkål (!).

2 kommentarer:

Lotten sa...

Hej, min man Klaus från Finland åkte med dig till Arlanda förra veckan. Han berättade om dina fantastiska mat projekt (böcker, potatis...). Det låter helt härligt. Tänker absolut hänga med på din blogg! Hälsningar Lotten (min blogg heter lotten.fi om du vill gå och bekanta dig. Den är dock på finska ibland) ; )

Lagers tabberas sa...

Hej Lotten, vad roligt att Du hör av Dig och vad kul att Din man hade en OK taxiresa. Finns din bok på svenska än eller?
Hälsningar
Göran Lager