torsdag 9 april 2015

Snart palmkålsdags


Bläddrade bland gamla bilder och hittade den här från i fjor, den vackra palmkålen som snabbt blivit en favorit hemma om höstarna vid skördedags. Att ta de små bladen eller repa (stycka/filéea...ha ha ha) de större.
Het stekpanna, smör och så ilsnabbt vända, sista sekunden överkört med lite citron sedan upp på papper och torka före servering, frasigt och med suveräna smaker av jord, av mylla av kål, syra, sötma. Ny längtar jag, snart dags för förodling och jag ska sätta massor, dels i stora köksträdgården hemma och dels i den gamla på Fyndet.

Det här blir nog vårt sista år på Fyndet. Ägnar åt ren hushållsodling för jordkällaren hemma, olika betor, morötter, utrotningshotad potatis, lök, palmkål, bönor och majs. Och året kommer att gå åt till att flytta delade perenner och kryddlandet, rosor och annat samt att samla fröer från de etablerade och ständigt återkommande rosenskärorna, aklejorna, ringblommorna och slingerkrassen. Ska nog ta föryngringsbitar ur jordgubbslandet också och sticklingar från de vita smultronen. Nu darrar det av förberedelsetid och staren kom i stora flockar till Antuna och Lugnet igår, men bläcku lyser fortfarande med frånvaro liksom sädesärlan.

Inga kommentarer: