söndag 1 februari 2015

Scones ffg med snabbmarmelad och hallonsyltJag har inte bakat scones sedan bullslöjden i skolan. Nu gjorde jag det, denna snöigt vintriga morgon.

Hade ett kuvert saffran som fick gå i och istället för vanlig standardmjölk som degvätska körde jag i hemgjord mandelmjölk. Blev hur bra som helst.

Skrivarveckan och barnveckan håller på att slutas. Nästa vecka blir det taxivecka. Både trakteras och inte. Mitt uppe i en omskrivning av en kommande bok. Blir inte sällan så att precis när den är lämnad får jag lite kalla fötter och tänker: Det här kan göras så mycket bättre. Så är det alltid. Tror det är rädslan över att behöva ta fram en skämskudde (har inte behövt göra det än tack och lov även om jag får skriva som Ferlin att "Gud må förlåta mig somliga rader"). Egentligen handlar det om distans. Jag lämnar en text som jag iofs är nöjd med. Slappnar av och låter bli att tänka ett tag. Går tillbaka i texten när den kommer inlagd, mallad och nästan färdigdesignad. Då, då, smäller det till i skallen och jag ser på orden på ett helt nytt sätt och känner omedelbart att "det här kan jag göra så mycket bättre". Och så får det bli. Två kapitel omskrivna i natt. Handlar väldigt mycket om att rensa upp, täta och göra enklare, spetsa till, inte så många ord utan bättre ord. Får köra resten i taxibilen under väntan på körningar i veckan som kommer. Ska vara klart till mitten av nästa vecka för att lämna till en lektör på ett förlag.


Mina söndagsscones

Det här behöver Du:
4 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
50 g smör
1/2 tsk salt
1 kuvert saffran
1 tsk socker
2 dl mandelmjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, lägg bakplåtspapper på en plåt. Stänk lite vatten på plåten så ligger pappret säkert och slätt.
Tärna kallt smör fint och nyp ihop med mjöl siktat med bakpulver. Använd händerna och se till att massan blir lite smågrynig.
Stöt saffran med socker och vispa ner i mandelmjölken. Häll mjölken över mjöl/smör blandningen och rör kraftigt med en slev.
Klicka ut sex till åtta scones, gärna oregelbundna i formen.
Grädda tio till tolv minuter. Servera med apelsinmarmelad och med en tät smörig hallonmarmelad.
Självfallet ska det te till.

Inga kommentarer: