onsdag 29 januari 2014

Återupptäckt det här med gryta och variationerna från världen


Den låter lite skitnödig den där rubriken, men är inte mindre sann för det. I går en svensk gryta på svensk välhängd högrev med anstrykning åt chili utan att vara sönderkokt och till "pulled" gränsande.

Idag kom beställningen sent från barnen. "Thai chicken curry" med gul currypaste som bas och eftersom vi kör lågkolhydrat just nu utan ris och potatis.

Gör så här: 
Urbenade kycklinglår (det många vill kalla för lårfilé och efter den ovanan kan vi snart kalla alla styckningsdetaljer för filé i akt och mening att sälja), det går åt en hel del. Vi körde i oss ett kilo idag (jag och tre barn). Strimla i dryga centimersbitar.
Kör ner ett par matskedar gul currypasta i en het stor gryta. Häll över en burk kokosnötsmjölk, rör om...eller snarare ballongvispa tills currypastan är löst.

Släng i några torkade rostade chilifrukter, två gula lökar skurna i båtar och lägg i kycklingköttet, lite i taget så att inte baljan kyls och tappar stilen.

Nu är det dags att låta ballongvispen vara och istället röra med en stor slev.
Precis när kycklingen är färdig, mjölken separeras från kokosnötsoljan, smaka av med lite fisksås.

Värm på en kastrull med gröna linser (ja jag vet, inte särkilt thai, men nöden har ingen lag när det gäller LCHF) stuva dem i lite smör och servera till (riktigt gott och alls inte oävet.)

Lägg upp med hälften av linserna och hälften kycklinggrytan. Häll på rikligt med sås, ät med sked och gaffel thaistyle!

Inte en "smul" finns kvar.

Inga kommentarer: