onsdag 29 januari 2014

Het gryta, hot pot, men mer åt chili, men ändå inteJa, vad kallar man alla dessa grytor? Idag lagad bara efter smak och inspiration och ett helt stort, två kilos stycke kött av högreven. Kändes lite hårt och kunde varit mer fet.
Fram med stekgrytan, sju gula lökar skars grovt. Grytan hettades upp och fick tre rejäla skedar ankfett, brynande lök, men den bryner inte så fort med ankfett som med smör så låt grytan bara gå med lite omröring då och då.

Under tiden så skär köttet. Premiärhandlade två kilo löst över disk i Sollentunas nyaste tillskott efter Lidl på Bygatan, Sollentuna Gross off Malmvägen. En helt sagolik butik med nötter, kött, grönsaker, baklawa, konafa, katejef, awame och annat i lösvikt. Stort och med en makalös konservhylla som tarvar en ordentlig genomgång. Handlade vitlöksoliver, inkokta salta citroner och annat sådant man kan äta som varande tillfällig kolhydratallergiker. Butiken är helt nyöppnad och har fel och brister vad gäller prismärkning, men det spelar ingen större roll. Bakom charkdisken finns ytterligare ett rum med stora köttkrokar. Misstänker att man här kommer att själva hänga sitt kött och det lovar mycket väl.


I alla fall, skär köttet i större munsbitar, rör i löken och tillsätt starkt rökt paprikapulver, en rökt anchopeppar, lite mörk buljong (demiglace) och lite sockerfri mörk soja.
Hetta upp en stekpanna och bryn köttbitarna i omgångar, lägg över i stekgrytan. Deglacera stekpannan med starköl (jo, alkoholen försvinner garanterat efter dryga två timmars kokning och lämnar bara kvar en klädsam beska och maltsmak.)

I med ett 20-tal svartpepparkorn och stöt en matsked spiskummin och häll i, rör om, späd med lite kokande vatten och sätt ner värmen till lagom puttringsnivå, lägg på locket och går nåt annat i två timmar (kanske rör någon gång.)

Koka gröna linser att servera till och smetana. Så djäkla bra en helt vanlig tisdagskväll med barnen.

Inga kommentarer: