lördag 12 maj 2012

Thai vs Svenskt - lugn storm hemma i egna köket

Hårdstekt kycklinglever med avslut i vinäger Det är lite lustigt hur tiden går igen, men med andra förtecken. När jag separerade från mina, idag, stora barns mamma erbjöds barnen vegetarisk mat när de bodde med henne. Hos mig var de rött kött, fonder, smakrikt. Resultatet blev på gränsen till ätstörningar. Ungarna visste väl inte riktigt vad de skulle tro och med facit i hand kanske jag skulle varit mindre "försöka övertyga genom att överdriva", men ändå, båda älskar mat och är så smått förfinade i smakuppfattningen (men det tog tid).

Kladdris med namprig bunn Tidigt den här veckan sa jag att vi skull. e ha en thailändsk vecka. August var den förste att reagera.
-Vi ska ha Din mat när det är Din vecka, sa han anklagande.
Men, försökte jag, min mat har också thailändska förtecken ibland liksom indiska, franska, grekiska, italienska och alla andra smakinriktningar.
-Jag vill ha svensk mat, annars blir det alltid thai.
-Nudlar är inte thai i original, det är kinesiskt, sa Lovisa.
-Jag tycker Du ska laga svensk mat, fortsatte August.
-Kladddris är supermycket thai, sa han och det är det ju. Det är sådant man får mest i norra Laos, platsen där det thailändska originalkökets traditioner bäst bevarats.

Härlig fläsklägg kokt med stjärnanis och kanel Vi åt kladdris och hårdstekt vitlöksfläsk. Vi åt kladdris med stjärnanis och kanelkokt fläsklägg, vi åt stekt ris med fräst fläskfärs, vi åt kaotom som är rissoppa med chilli och vitlöksolja och vi åt sallad på rester, jam moo. När jag tänkte ta fram bläckfisken ur frysen för en grön curry med kokosmjölk och pla muek sattes alla hälar ner: Vi vill ha spagetti med köttfärssås. Men snällt intygade de ändå att det alls inte var något fel på mitt sätt att laga thailändskt, men hemma ska det vara ett alldeles annat kök.

Allt som oftast blir det väldigt svenskt, som här, sillbullar med korintsås som gillas förträffeligt (det är ju skönt att höra att man håller sig inom thaikökets råmärken i alla fall, och jag påminner mig om ett inlägg för flera år sedan jag skrev här på bloggen

Inga kommentarer: