lördag 31 mars 2012

Gammal tradition smygstartar igen - loppmarknad på HersbyDet var en sådan där absolut idé, kläckt (påskord) i förbifarten som en snabb tanke...."Skulle vi inte kunna ha loppis under påskfirandet på Hembygdsgården"?

Nej, det är ingen stor arrangerad bakluckeloppis. Det är en smygstart.

För många år sedan, långt innan begreppet "loppis" ens var påtänkt arrangerade Lions Club en gigantisk loppmarknad på Sollentuna Hembygdsförenings Hembygdgård Hersby. Den var i sanning årets stora händelse på den tiden i kommunen och en av mina gamla lärare Erik Boström var en av många marknadsgeneraler iklädd hög hatt och jackett. Inte sällan, under marknadsår det regnade, blev hela Hersby till en lervälling, men det spelade ingen roll för folk kom dit ändå för att köpa med sig hem det som de aldrig visste att de saknat så.

Den där idén fanns det inte tid att förvalta. Kör bara!

Det blir en smygstart i en mycket liten skala, till något som kan bli en tradition (om den upprepas nästa påsk till exempel).

Ta med några grejer och sälj. Jag skulle kunna tänka mig att det kommer kvalitetskunder.

Som vanligt annars är Rotsundastugan öppen vilket betyder varmt kaffe, kaffebröd och gemenskap. Handelsboden är fullknökad med kvalitetsvaror med påskanknytning.

Något som redan är en tradition är äggmålartävlingen för alla barn som förmodligen hålls i logen under tak om detta vinterväder ska fortsätta även i morgon.

En annan tradtion på Hembygdsgården är att det dukas upp till påskfirande i stenhuset, ett hus som stått på Hersby sedan 1700-talet. Anne-Berit Lavold blir Din guide in i Sveriges tidiga firandet av påsken. Det var ju faktiskt den tiden som fortfarande påverkade oss barn som är födda på 40 och 50-talet där det äskades lugn och tystnad under långfredagen.

Inga kommentarer: