
Där uppe på kullen vid överby har den stått hur länge som helst, Sollentuna Hembygdsförenings hättkvarn, och malt det finaste vindmalda mjöl man kan tänka sig.
Kvarnen är renoverad av Hembygdsföreningens entusiaster och för så pass länge sedan att väder och vind "lakat sönder" (hittar inget bättre ord) panelträet.
Idag publicerar länsstyrelsen i Stockholm att de beviljar vår ansökan till renovering
Jag vet att länsstyrelsen inte minst tog hänsyn till att de gavs ett gediget underlag med ritningar och kostnadsberäkningar ner till varendaste spik. Ett jobb som den enträget arbetande Överby Kvarngrupp ställt samman och som består av Sven Andersson, Bill Bodin, Georg Eriksson, Göran Gripberger, Per-Inge Gyllenhammar, Lillemor Moritz och Sunde Nyström.

Framtiden torde tacka Er för att så medvetet förstått att bevara väderkvarnen som för övrigt är den enda fungerande väderkvarnen i hela Stockholms län och som med mellanrum maler säd för bakning av hembygdsföreningens bröd. För övrigt ett mjöl som är utmärkt för surdegskultur, synnerligen bemängt med de friskaste av bakterier.
Se kvarnen i funktion HÄR!

NOT 1:Överby Kvarngrupp söker fler intresserade som aktivt bill delta i renovering, skötsel, underhåll och malning vid god vid. Kontakta Sven Andersson på telefon 08 754 36 77 om Du är intresserad av denna tidiga agrar och industrihistoria. Hela verket i kvarnen är en sinnrik konstruktion i trä.
NOT 2:Lördagen 21 april är det malning på Överby. Kom och titta på kvarnen när den är klädd och i full gång. Upplev att stå i kvarnhuset när vinden tar i, stenarna sjunger och dammet yr. Hela kroppen rister an av den härliga mekaniken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar