lördag 25 juni 2011

Nattligt äventyr i härligt snålt ljus

Midsommarnatt 23:00, mittgången i trädgården, från skyddade tomater till kryddlandet och bort mot ett av potatislanden
23:03
Färgerna förstärks, spelar på en annan våglängd i brytningen mot den blå timmen. Midsommarnaten spelar spratt i det röda och får krassen att spraka.Nu har inte krassen kommit så långt, men de röda fladdrande näsdukarna från Vallmon och de blåaste i irisen skriker i det snåla nattljuset. Gråärtorna här bredvid är dock ännu bara gröna i midsommarnatten. Gråärtor jag fått av Lena Nygårds.

Tallrikssquash, nyutsatt. Något folk tror är en modernitet, men så icke. Tallrikssquash är ingen nymodighet utan en svensk kulturväxt!

Det börjar arta sig. De sköraste gurkorna ska ut i gurklandet som är sparad jord från den skyddade melonbädden i fjor sommar fylld av härligt brunnen hästskit av bästa sort (vad man nu kan mena med det?). De planteras ut i morgon. Häromdagen gick pumpor och squashen ut. Sent kan många tycka, men jag inser att jag får bra skördar skött på detta sätt. Lite senare än andra, men rikt och gott.

Redan nu är mangolden som bäst, krispig söt, ung och med massor av smakbottnar, att äta rå.

Kubbvetet har vuxit till sig och ger ax tjocka som klubbor och man kan knappt tänka sig tillbaka och förstå att det var så här det började

Inga kommentarer: