måndag 6 september 2010

Baka Baka lite kaka
Öppna Hus på Hersby Hembygdsgård med tema: Bakning

En succé i det lilla - med mjuka tunnbrödskakor bakade i köket till Rotsundastugan och eldad bakugn i skorstensstocken - nyeldning skulle man kunna säga. Senast det bakades på Hersby var fyra, fem år sedan - nu blir det tätare bakningar här om jag får bestämma...och tänk, det får jag!

Tidigare ordföranden i Sollentuna Hembygdsförening Erik Göransson - son till min gamle legendariske rektor och kristendomslärare tillika grundare av föreningen, den envetne hembygdsforskaren Nils Göransson - eldade på i bakugnen redan under lördagen för att den murade stocken skulle vänja sig vid hettan.På plats vid bakbordet med egen deg stod Åsa och Ann-Marget Bratt från Sollentuna. De har hjälpt oss med bakning tidigare, då på vår vattendrivna kvarn i Landsnora. Självklart användes det rågmjöl vi själva malt i kvarnen till de doftande mjuka tunnbrödskakor som bakades i ugnen på Rotsundagården.

Rågmjöl och rågsikt, kall kokt potatis, sirap och socker, salt, anis och fänkål, jäst och vatten. Degen jäser kort och bakas ut mycket tunt till ruynda kakor som kruskavlas för att inte blåsa upp i värmen.Nu vill jag se framtida bakningsmöten i Rotsunda - ugnen är perfekt!

Jag vill arrangera bakseminarier där världar möts. Det här är det ärliga gamla sättet vi själva bakat bröd på i generationer. Märkligt att vi med en sådan smakbakgrund lurats att äta konstgjort bröd från industrin eller från bakeoffugnar i tron att det är nyttigt.I andra världar på andra platser, är vårt gamla sätt att baka vardag - jag vill se dessa världar i vår hembygdsgård för jag tror att vi kan berika varandra. Håll ögonen öppna vi bakar på Hersby snart igen - allrahelst när vintern tar tag i oss och mörkret sänker sig, snön ligger vit på Rotsundastugans tak!

Åsa Bratt bagerska på Hersby Hembygdsgård i helgen

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul, det hade jag velat se och smaka. Ska hålla utkik efter nästa gång det bakas. Jag hoppas att du lägger ut info innan?
//Jonas