tisdag 15 september 2009

Fulle kocken Keith Floyd död

Det gick hit och inte längre - den här mannen var bara 65 när han gick bort i en hjärtattack.
Han var djäkligt speciell genom att vara den förste att avdramatisera matlagningen - ibland med lite väl vågade gester och lite väl mycket fylle bokom den blommiga västen. Det slängdes och det hackades och det snackades och stektes och kokades med en klädsamt härlig distans ofta provocerande till max - som föreställning - som show. Jag brukade titta på honom för att jag ville känna attiityden.
Jag fick aldrig träffa honom personligen, bara såg honom lite på distans vid en inspelning. Det är synd, jag hade gärna träffat honom.
Gjorde ett inslag om honom i Meny - men jag vet inte om det sändes. Det var ett ganska kritiskt inslag om när han "kokade" kräftor i ljummet vatten och att han varit skitfull vid inspelningen. Folk berättade, de som varit med. Jag vet egentligen inte varför jag skulle orda om det, men det handlade väl om de stackars New Orleanskräftorna som krafsade under locket i den allt hetare grytan. Efter 20 minuter krälade stackarna fortfarande därunder och Floyd garvade.
Men det är inte så jag minns honom utan som den nyfikne, orädde, improviserande matlagaren som så gärna ville berätta.

Tidningen Expressen berättar idag onsdag att Keirht Floyd åt en champagnemiddag som sista måltid - det var synd på honom att han inte fick dö levande.

2 kommentarer:

johlie sa...

Jag sörjer honom, och tar ett glas vin till minne.

Jag såg ditt recept och blev förunderligt sugen på konfiterad anka. Men jag undrar, behöves verkligen inte mer fett än det ankan själv avger? Det måste ju röra sig om minst en halvliter för att täcka.

De flesta andra recept jag sett anger anka plus 800–1 000 ml ankfett.

Funkar det bra med vanlig anka från frysdisken?

Allt gott, och tack för trevlig läsning på bloggen.

Lagers tabberas sa...

Anka och gås avger vid långsam värmning tillräckligt, men är ankan tanig och mager som svensk anka som inte får vara fet för då tror folk att de dör då måste man kanske lägga till lite ankfett.
Det funkar med "vanlig" anka.
Kul att Du tycker bloggen är trevlig.