lördag 27 juni 2009

Döden i skogen

Detta är en samling stenar i Krångede vid en avrättningsplats. Stensamlingen är misstänkt lik andra platsers gravar.

Alldeles bredvid vägen vid Krångede, vid Simolletorpet och där det idag ligger en klubbstuga ligger Ragunda avrättningsplats.
Vi vet inte så mycket mer om den än att det avrättats folk där, förmodligen under 1700 och 1800 tal, kanske tidigare.
Det är på den gamla stranden till indalsälven före regleringen.
Dessa inbjudande jämtar beredde oss väg och visade platsen när vi frågade. Och det är klart att man träffar bå bygdefolk det första man gör, människor som är urkunniga.
Först var det Stefan Nilsson som körde före och visade vägen. Vi träffade honom vid Krångede kraftverksmuseum och han ringde omedelbart in Gunnar Sahlin som en gång i tiden haft en karta från 1700 talet och där platsen finns utsatt som "afrättsplats".
Nu har vi nsett en hel del avrättningsplatser och kan jämföra.
Begraver man en människa så ser det likadant ut på plats efter plats.

Stefan Nilsson tv och Gunnar Sahlin, urkunniga bygdefolk i Krångede som ledde oss fram och berättade om avrättningsplatsen för Ragunda.

Ganska omedelbart kunde vi hitta minst två gravar efter cykelvägen. Det en slags morbidturism vi ägnat oss åt, men under en lång tid i arbetet med min bok "Döden i skogen" ägnade jag mig åt att se avrättningsplatserna i gamla handlingar och i dokument, överklagningar av dödsstraff till kungen och i prästers rapporteringar och skillingtryck. Därför är det ganska "befriande" att se platserna i verkligheten.
Jag har en del kvar att titta på. I boken finns listat över 450 avrättningsplatser i Sverige.

Inga kommentarer: