torsdag 12 mars 2009

Konsten att förstöra ett ankbröstDet är med förvåning man läser i tidningen AoM nätupplaga hur man steg för steg tar livet av ett ankbröst både vad gäller smak, konsistens och utseende. Eller vad sägs om att först bryna brösten i tre minuter på varje sida i rapsolja och smör och sedan eftersteka i ugn i 45 minuter! Förvisso står ugnen på 125 grader men att använda en så smakrik råvara som ankbröst och köra den tills den är over well done är förkastligt, då går det lika bra med fläskfilé.
Tore Wretman steker sina ankbröst i 6-7 minuter och låter dem sedan vila en stund i eftervärmen. Jag kör mina med exakta stektider och de blir härligt rödrosa med en frasig skinnsida. Helst confiterar jag dem och kör dem före servering någon minut i salamander eller under grillelement.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Såg att receptet kom från Leva & Bo, Expressens heminredningsavdelning! vilket kanske kan förklara det hela. Tycker dock att AoM borde korrigera uppenbara fel.
Själv steker jag fettsidan ordentligt innan det blir in i ugnen till en temp på drygt 55 grader och sedan lite vila i folie. I franska recept som jag läser ganska ofta så kör de i princip alltid bröstet i bara stekpanna.

zwampen sa...

Gärna innertemperatur på 72c?!
Alltså kremerad eller?
Läste också det där receptet,tänk om man själv hade serverat den ankan på krogen?
Vilket stålbad man hade åkt på?
Brukar själv lägga dom i kall panna för att smälta ur mera fett och som du säger confitera den i det egna stekfettet.

Lagers tabberas sa...

Ostbloggen - visst jag har kört dem färdiga i pannan också, men det är ett djäkla passande. Nu tittar jag på storleken på brösten och har blivit ganska bra på att bedöma tiden för lite efterstekning i ugnen.

Zwampen - kall panna, ska pröva, jag har hittills glödhettat min järnpanna innan jag kör brösten på fettsidan med en klick extra ankfett i.