fredag 9 januari 2009

Bocuse d'Or en resa mellan 3630 och 18000 Air France och SAS

En norsk prima råvara från ett friskt hav, Pilgrimsmusslan som nu reser till Bocuse d'Or i slutet av januari. Bild: Tom Haga, EFF Norge

Det börjar närma sig, världsmästerskapen i Gastronomi. Jonas Lundgren som kom trea i Europauttagningen i Stavanger i somras och med både Danmark och Norge framför sig åker snart ner för förberedelser.
Jag reser den 26e tillsammans med norrmännen för att försöka se tävlingen ur deras perspektiv. För femte gången är det norska EFF som levererar fiskråvaran, torsk, råa räkor och pilgrimsmusslor. Jag har haft förmånen att resa till Norge vid många tillfällen och vara med vid både skreikampanjen (som för övrigt drar igång i Lofoten just i dagarna) och musselodlingarna utanför Bergen där pilgrimsmusslorna som "valpar" ligger på tefatsliknande plattformar i havet för att växa till sig innan de sänks ner på stora sandbottnar där de lever som "fria" musslor och sedan skördas för hand av dykare eller helt enkelt "dammsugs" upp.
Skulle det nu var så att Jonas lyckas bräda norske Geir Skeie så kan norrmännen, i vars läger jag alltså kommer att häcka under tävlingen, att vara tämmeligen nöjda i alla fall. Jonas är nämligen "halvnorsk" i deras ögon då han arbetar som kökschef på Bagatelle under Eyvind Hellstrøm. Jag själv har ju också det svensknorska dubbla inom mig vilket kanske framgått med all önskvärd tydlighet här på Tabberaset.

Jag ska åka från Arlanda den 26e och hem den 29e. Kollar snabbt på nätet efter SAS biljetter. Vill flyga alliance då jag är mån att få flygpoängen på mitt kort - det ger uppgraderingar på Thai och loungetillträde. Här och häpna, Den billigaste SAS biljetten tor till Lyon bellaröver 18000 spänn, Jesus!
Jag köpte raskt en kombibiljett över Amsterdam med KLM och vidare med Air France till Lyon, hemvägen över Paris - hela vägen hem med Air France. Pris? Under 4000 spänn.

Inga kommentarer: