måndag 22 december 2008

Svensk sill med tanke på ThailandJag tänkte att det skulle fungera och det gjorde det.
2 urvattnade sillfiléer (för en pytteliten experimentsats) diagonalas i centimeterremsor.
Koka en 1-2-3 -lag, men skvätt i lite extra ättika (12%) och ta lite mindre socker. Låt svalna snabbt.
Strimla en rödlök tunnt och bottna med en del av den. Varva sedan lök och sillbitar och dofta över sammanlagt en struken tsk rostad, torkad och stött chilli. För de två sillfiléerna i den lilla burken behövs också fem torkade hela chillifrukter som sticks ner efter glaset runt om. Avsluta med lök och häll över den nu kalla lagen. Förslut och vänta minst ett dygn.
Jag testade min chillisill till lilla julaftonsupén vi hade hemma med alla våra fem barn samlade ikväll och först smakade sillen bara inlagd sill ända tills hettan och den runda sköna smaken kom krypande och höll i sig tio minuter minst såsom chilli brukar göra. Det var ett rasande elegant möte som var mer tydligt, men som påminde om en god chillichoklad i effekt (naturligtvis inte i smak!!!!)
Jag vill nog hävda att det var mer thai än svenskt även om fet salt sill inte är något som används i Thailand dock den där intensiva fisksmaken och sältan i kombination med den heta chillin. Har fem urvattnade sillar kvar så det blir nog chillisill för hel slanten.

Inga kommentarer: