tisdag 17 juni 2008

MatbedrägeriA
Vad är det för thailändsk rätt om man använder följande ingredienser:
Ägg
rårivna morötter (från ett svenskt salladslunchbord
stekta bitar av fläskkotlett
lök
purjo
risnudlar


B
Och vad blir det för thailändsk rätt om man använder nedanstående ingredienser:
Ägg
färska mungbönsgroddar
kinesisk gräslök
torkad rättika
tamarind
soja
torkade räkor
jordnötter
tofu
socker
chili
lime
nudlar


På A svara vi "Vi vet inte" och på B svarar vi "Pad Thai"


Det var en vansinnigt arg Rodjana som kom hem igår. Hon hade varit och ätit lunch på en närbelägen "Thaikrog" där krögaren går runt och säger att han faktiskt blivit erkänd av thailändska ambassaden för sin mat.
Rodjana beställde en "Pad Thai" - den brukar skilja agnarna från vetet för den säger så mycket om omsorg, kvalitet på råvaror och generositet.

-Det är kränkande att servera gästerna det som serverades mig. Det är fel mot personalen att tvinga dem laga en rätt med de råvaror som är uppräknade under A ovan och kalla det för Pad Thai. Inte en enda thailändare, inte någon, skulle känna igen smaken av Pad Thai i det som bjöds - det var förfärligt.
-Att sedan ägaren började duka av och torka bordet medan vi satt där och bara någon av oss avslutat måltiden är också en smärre katastrof.
-Det här är värre än att packa om köttfärs!
-Detta har blivit resultatet av att "varenda svensk karl som är gift med en thailändska" ska skicka ut dem att bli entreprenörer och i tron att driva restaurang är lika lätt som att stå i det egna köket och laga mat till några som ALLTID tycker det är gott.
-Mat är faktiskt kultur, det är konst. Ett dåligt konstnärligt arbete urholkar kulturen och det är förödande.


Nej, det är inte vare sig A eller B på bilden, det är C- nudelsoppa. Inspirerade från gårdagskvällen då vi slank in hos våra grannar Siv och Jimi på en malaysiskcurrysoppa med fiskbullar och oxkött och en nudelsoppa med oxsvans. Rodjana lagade en nudelsoppa med friterad ctorkad chili, friterade fläsksvålar, risnudlar och bläckfisk. Det är den som är avfotograferad och fått inleda eländet med den misslyckade thailunchen på ett ställe vi aldrig mer kommer att besöka.

6 kommentarer:

Lars sa...

Så sant, så sant......
Visst är det tragiskt att alla "okända" matkulturer ska försvenskas och förstöras så till den milda grad att det blir oigenkännligt.
Men att vi svenskar sedan gör vårt bästa att även förstöra kulturer i de länder som chartermaffian bestämt sig är heta borde vara belagt med långa fängelsestraff.
Att mallis är försvenskat sedan urminnes tider går knappast att förändra men man kan ju alltid hoppas att alla svennar som återvänder till Asien gång på gång, Thai speciellt, gör det med vördnad men även ta med sig den hur god maten kan vara för att på så sätt ställa högre krav på det som serveras här.

Att det är ett gigantiskt kliv att laga mat hemma och på krogen hoppas man att alla borde förstå, men jag blir ännu mer ledsen när man som ensam gäst ber en Thai-kock att laga maten som om den vore till sin familj och man får in en smaklös historia.

Ett annat tråkigt fenomen med asiatiska och andra etno-etablisemang är att priserna ALLTID ska ligga under gränsen för riktigt schyssta råvaror och att kvalitén räknas i antal rätter på menyn.

Det enkla är oftast det svåra....

Tony sa...

Instämmer till 100% i detta, det är synd och skam att våldföra sig på en fantastisk matkultur på detta sättet. Förstå hur frustrerad thai kocken är då, om det är en duktig kock, men ägaren har bestämt eller begränsat vilka ingridienser som ska användas. Min fru som är erkänt duktig och rutinerad kock med lång yrkeserfarenhet arbetar nu som lokalvårdare, och trivs med det. Hon slipper stressen, frustrationen att inte få laga maten som hon vill, tjänar samma pengar som i restaurangbranchen, får pensionsförsäkring och andra förmåner, raster pauser och ett trivsamt tempo. I slutändan så saknar hon ändå kock-yrket då det ligger henne om hjärtat. Har pratat med en god vän om att försöka starta något eget, tillsammans.

Anonym sa...

Touche!

/ Nille

Anonym sa...

Håller verkligen med om att det är pad thai som är testet. Kan ju vara så underbart gott och så vidrigt.

Anonym sa...

Elitism på hög nivå!

Är det någon här som ätit köttbullar på en vägkrok. Det smakar skunk! Jag har även ätit riktigt dålig mat på restaurang i Thailand. Att varje restaurang inte är bra vet väll alla! Det är väll bara att inte gå dit igen, eller hur?

thaikursfornorsk sa...

nam nam