måndag 10 december 2007

Tom gaj horapaa


Egentligen var jag inte speciellt hungrig, men väldoften som mötte mig redan i trapphuset gjorde mig tillräckligt sugen att sätta mig till bords att njuta Rodjanas klara "Tom gaj horapaa". Alltså, en syrlig klar fiskbuljong med tomater, fisksås för sältan, ett citrongräs och två limeblad och tamarind för syrans skull, plus lite till.
Ska man ange några mått i övrigt så; till två liter god fiskbuljong tar man en matsked fisksås, en tomat och två tsk tamarind. För att ytterligare förstärka soppsmaken så läggs en tsk korianderfrön i koket.
Koka upp buljongen och lägg i kycklingvingar (!). Idag hade Rodjana också lite marinerade och syrade broskben till övers som också fick gå med.
Skumma innan övriga ingredienser läggs i. Smaka av när kycklingen är färdigkokt och plocka horapaa och lägg i soppan när den tas från plattan. Ett annat namn på horapaa är "queen basilka" och ytterligare ett är "sötbasilika".
Servera i en stor skål.

PS! Den här soppan ska inte förväxlas med Tom kha gaj

1 kommentar:

Zwampen sa...

Syrade broskben ? Hmm...en liten förklaring kanske ?!
Låter gott som attans den där soppan.