fredag 21 september 2007

Guey djaab Youen - nudlar


Nu har det varit mycket "svenskmat" ett tag och längtan blev oss till slut övermäktig.
Egentligen hade vi förberett oss för något helt annat. I morse ringde jag till vår kötthandel "Percy's" och beställde riktig fläsklägg. Vi brukar köpa billig småfläsklägg för vardagskok i någon av de kringliggande varuhusen. Nu fick vi riktig lägg om dryga tvåkilot styck.
Tidsnöd - tänkte vi. Middagen skulle inte bli klar förrän till 23 tiden.
Inte skulle vi kunna hinna koka de enorma fläskläggarna ikväll - vi skulle åka till trädgården först och skörda våra sista bönor. I morgon börjar höststädningen i landet.

Nudlar tänkte Rodjana och plockade fram minnen från Khon-Kaen och barndomen med feta risnudlar, svällande och fasta, Guey djaab Youen. Äts över Vietnam och Laos och så Isaarn. Vare sig Laos eller Isaarn har någon egen riktig tradition av nudlar så Rodjana misstänker att de här influerats västerut från Vietnam.
-Det var billiga sköna nudlar som vi åt om morgonen, såldes med kongee - djook som frukostmat. Så åt jag den med hackad salladslök och hackad vitlök - köttet som var i kokt broskben.
Vår kötthandlare ska jag återkomma till närmare inom kort.

Koka upp vatten smaksatt med korianderrot och lite salt och droppa i bitar av fläskfärs som frikadeller. Koka dem långsamt. Förstärk koket om det behövs med lite fiskbuljong och lägg i nudlarna. Ta upp dem fuktigamed buljongen som nu är redd av stärkelsen i själva nudlarna och lagom simmiga.
Servera i stora skålar med rostad vitlök och torkade räkor i olja, fisksås, ättika och prig bun - blanda och ät Yessssss!

2 kommentarer:

[OP]Skalman™ sa...

Hejsan.

Frugan köper färdiga (Thailändska) köttbullar/frikadeller utanför en butik i stan.
Killen där tar 100 spänn kilot för dom och det tycker jag är blodigt.
Har kanske Rodjana ett bra recept så vi kan göra dom själva ???
Samma sak med fiskbullar - våra svenska duger icke

Lagers tabberas sa...

Skalman - kul att Du kommenterar med fråga här!
Jag förstår Dina tankar och jag pratade nyss med Rodjana. Hon kommenterar så här:
"Hemma köper vi färdiga frikadeller jättebilligt på marknaden. Idag när jag ska vara nostalgisk och känna ursprunget i maten så är det klart att jag handlar hem dessa frikadeller för upplevelsens skull - men aldrig för att äta till dagligdags, det blir för dyrt. Inte ens någon gång i månaden.
Frikadeller kan ju också ha många olika utseenden och smak. Det vi handlar är 'lokchin pla, moo eller nguea (fisk, gris eller nöt). Visst kan man ställa sig att göra lokchin, men det tillhör själva grejen att köpa just dessa och det är svårt att få till konsistens och smak som köpebullarna. De som man gör hemma som alternativ går snabbt och har sin smak. Som senast då ren fläskfärs bara kastades i bitar i kokande vatten eller buljong. De blir ojämna och fransiga. Det tillhör också det thailändska metodköket. Lokchin handlar vi när vi känner lockelsen och längtar efter just den konsistensen och den smaken."