söndag 23 september 2007

Fläsklägg på Thai efter koloniträdgården

Det här är fläsklägg med vaktelägg

Vi avsatte hela dagen igår till trädgårdsföreningen och vår egen kålgård. Skördade det sista, men röd och vitbetor är fortfarande kvar tillsammans med kardon och kronärtskocka och alla blommor. Nu känns det dock som om cirkeln håller på att slutas, från de första fröna i mars via blomstring och skörd och nu ånyo grävning för nästa år. Det är hög luft och lite kallt. En frostnatt har svärtat pumpabladen.
Komp-i-slaget, traditionellt på höst och vårsamlingarna i föreningen, igår bättre än någonsin som vanligt!. Roland Helmersson fiol, Ulf Höglund bas, Bengt Mattsson kapellmästare, Kurt Svensson på dragspel och Christer Palmgren gitarr.

Basisten Ulf Höglund njuter av ärtsoppan, inget smakar bättre, krämigt god och rik på fläsk. Som alternativ finns en linssoppa utan kött.
Två av älsklingarna, Lovisa tv och Alma.
Har vi tur så får Rodjanas rosor blomma till jul...
...och Almas solrosor får stå kvar, blir småfågelgodis i vinter.

Medan vi grävde började det "snurra middag" i Rodjanas tankar. I kylen låg några rejäla fläskläggar från Percys om dryga tvåkilot styck och bredvid låg en fet majskyckling från Bjärefågel. I torrförrådet har vi aromatiska äggnudlar och torkad chitake. Bara en signal till Gittan och Janne för att sätta igång middagsprojektet, och visst vill de vara med och dela bordet.
Kha moo är fläskläggen som kokas länge i vatten som täcker och med med några krossade vitlöksklyftor, 10 hela pepparkorn, tre små stjärnanis, en bit kanelstång och en korianderrot. Smaksätt också buljongen med två matskedar Healthy Boy soja och en matsked mörk soja tillsammans med tre matskedar socker. Låt fläsket småkoka i mer än två timmar under lock. Vid uppläggningen dekoreras med löskokta skalade vaktelägg. Serveras med "nam chim kha moo" som är en sås av en tesked ättika (12%) som man låter bli het i mikron och smälta en tsk socker. Blanda i två msk mörk soja och 2-3 fint hackade chilifrukter och fint skuren vitlöksklyfta.
Det dukade bordet!

Bjärefågeln penslades ständigt med soja och kryddor och fick baka långsamt i ugnen kluven efter ryggen och utbredd på stekfat.
De rika nudlarna kokades hastigt med svampen som blötlagts länge för att blir aromatisk och mör.
Behöver vi säga att vi satt och åt i flera timmar, njöt och pratade på inandning då chilins verkningar krävde luftmunkylning emellanåt.
Superbra rejäl asienmat för en trädgårdssargad kropp.
Idag äter vi lunch på Lux Brohof och så ringer vi morsan i Skåne som fyller 82 GRATTIS!

Inga kommentarer: