©G.Lager
Det här är ett recept speciellt för Space babe efter att hon efterfrågat det i ett tidigare inlägg.
Receptet Soppa på bondbönor kommer från min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas".
Hemma, av många kilon med bondbönor som vi skördar varje säsong, förväller, skalar och fryser in, gör vi soppan lite annorlunda än så som den lagades (moderniserad nedan) i Emils kök eller hos Astrid Lindgren på Näs.
Vi bränner av lite smörsvedd hackad lök i några centiliter Pernod (stäng av köksfläkten). Låter det hela puttra ihop och välter ner de färska skalade bönorna, rör runt, låter inte de ta färg. Så strör vi över lite mortlad anis, salt och peppar. Smula ner en fiskbuljongtärning (!) (om vi inte har en fet hönsbuljong hemma) och häll på vatten så att det täcker. Låt puttra 11-12 minuter tills bönorna är mosiga. Kör i matberedare. Koka upp tillsammans med vispgrädde till soppig konsistens. Smaka av med mer salt och peppar om nödvändigt. Sila och dra sedan upp till ett hårt skönt skum. Servera i små koppar tillsammans med vitlöksstekta bröd eller smördegsstänger med en torr Prima Donna!!
©G.Lager
Emils soppa är klassisk bondbönsvälling och den som vill veta mer om bondbönor kan läsa här eller varför inte köpa boken och få ytterligare 190 recept på svenska klassiker plus en djäkla massa kunskap.
Idag har de kommit en bra bit på väg, dessa bondbönor som jag fått till skänks och som jag fröodlar av varje år för att säkra smaken. Det är en bondböna som odlats i Bunge på Gotland i generationer tillbaka till 17-1800 tal och de har en helt annan smak än andra bondbönor. Det är fantastiskt att få smaka på ett annat århundrade.©G.Lager
Så här inleder jag receptet till Emils bondbönsvälling i boken:
"Den här soppan förknippar vi med
Emil eftersom han inte åt bondbönor,
annars åt han det mesta. Ungar i olika
generationer får för sig olika saker.
Kanske kan man locka en och annan
nutida unge till bordet med den här
soppan, bara man inte säger vad den
hette i original: bondbönsvälling!"
Det här behöver Du:
1/2–1 l spritade bondbönor
vatten till förvällning
2 msk smör
1 1/2 l hönsbuljong, plus spad
från bönorna
salt och peppar
Till redningen:
3 msk vetemjöl
1 äggula
1 dl grädde
Så här gör Du:
Koka upp vatten. Häll i bönorna och
förväll dem hastigt. Sila av och skala
bönorna en efter en (kläm ihop dem
litet mellan tummen och pekfingret
så som man skalar förvällda mandlar).
Koka upp buljongen tillsammans
med spadet från bönförvällningen
(2 dl buljong, 1 dl spad). Låt reducera
något och rör sedan i mjölet, utvispat
i litet kallt vatten. Vispa hårt, salta och
peppra. Koka i 10 minuter under vispning
och på ganska svag värme tills
mjölsmaken har försvunnit. Späd med
mer bönspad om nödvändigt. Ta av
kastrullen från elden och vispa ner
äggulan som blandats med grädden.
Lägg i bönorna och servera."
söndag 17 juni 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Mums, ska snarast prova!
Bondbönor är sååå gott!!
Space...
Prova den första - mitt eget skum - härligt som liten apitretare.
Tania - Irina fick utsäde till den gamla sorten - den med rötter ner i 1700 talet. Tigg några bönskidor till i höst.
Åh, vad du är snäll mot min lilla mamma !
Skicka en kommentar