söndag 17 juni 2007

Första härliga skörden

Nyskördat

Tillbringade fem timmar igår i total kontemplation.
Första spenaten är bärgad.
Fick gå i gårdagssoppan som förstärkning - något av den alltså.
Idag blir det små smördegspiroger med resten.
Kupade all potatis. Allmogepotatisen har kommit längst. Sankta Tora och äkta allmoge ligger lite efter. Bondbönorna är långt upp och ska väl till att blomma snart. Ska fröodla ett tiotal av min "ällgamla" sort. Vill bara att de nya ska komma igång först så ingen sammanblandning sker.
Plocksalladen spränger snart salladslådan. Rädisorna är jordloppeätna i blasten och ska bort nu när rödbetorna hunnit ikapp. Strängar alltid upp rödbetorna med rädisor så att jag får praktiska rensrader.
Bruna bönor visar rosetter i löklandet och störbönor och rosenbönor ska snart börja klättra. Spettade ner nya störar igår i den moderna lotten och ska så idag i regnet.
Jordgubbarna har massor av kart och fick det blåa nätet över sig igår. Måste gå upp dagligen och eventuellt vittja trastar som fastnar - går ju att göra kramsfågel på, men eftersom nätfångst strider mot jaktlagen låter jag dem flyga. Förresten man ska inte skämta om sådant. Det gjorde jag i Meny för en massa år sedan då fortfarande den hävdvunna rätten att jaga morkulla till midsommar fanns kvar. Och det var ett väder vi har idag i Stockholmstrakten - regn.
De som skulle medverka i inslaget satt tillsammans i bilen och väntade på att det skulle lätta och morkullehannarna skulle börja flyga i skymningsljuset.
Med satt Valle, Bengt Valentinsson, kulturredaktör på Gotlands Tidningar, en god vän och inbiten och kunnig jägare.
Jag frågade på skämt i mikrofonen:"Nu gubbar när vi ska ut och skjuta morkulla, vet ni egentligen hur de ser ut?"
Valle svarade: "Njae...(och det ska sägas på västgötska)...ja var lite osäker så ja slog upp morkulla i en kokbok, å där låg hon med näbben liksom instucken i låret, å nu undrar ja, flyger de så mä eller?
Det där lilla mellansnacket sändes och se det blev ett djäkla liv på djurvännerna som gapade om att "jägare som är så dåligt pålästa minsann inte skulle tillåtas ut i naturen med bössa". Då hjälpte det inte att jag och Christer Lingström senare i inslaget lagade till denna sacallopax efter alla konstens regler.
Ja, ja - folk utan humor.

Inga kommentarer: