lördag 16 december 2006

Mer genuint


Kände för genuin thaimat – den man köper på gatan i det lilla vagnsköket och som lagas över gaslåga. Det fick bli en Pad Thai med räkor, rikligt med fisksås och chilli för att få den härligt mjuka smaken. Och så syrlig mango med prig grua (Salt chilli socker) till
Nu tittade jag bara på hur vår lunchkock gjorde sin pad thai. Hemma gör ¨min hustru en Pad thai som slår alla rekord, recept nedan. För här var det lite för få räkor och för mycket böngroddar för högsta eller ens tredje högsta betyg. Men å andra sidan vad begär man för 40 TBH = åtta kronor.
Här är min hustrus Pad Thai

Pad thai gaj, eller goong (kyckling eller räkor)
4 port.

Det här behöver Du:
3 Skinnfria kycklingfiléer eller 24 stora räkor per portion
2 Vitlöksklyftor
3 Ägg
200g Risnudlar
4 dl Böngroddar (mungbönor)
5 Salladslökar (tunna)
1 dl Salta jordnötter
2 tsk socker
1 dl hönsbuljong
1 msk fisksås
1/2 msk Kinesisk soya
1 Lime
2 msk veg olja
1 dl grovt hackad gul lök


Så här gör Du:
Plocka bönbgroddarna så att bara de finaste vita groddstjälkarna återstår och allt grönt skal är avlägsnat. Spara ett tiotal groddar till garni.
Skär salladslök i 2 cm vackra bitar diagonalt. (Spara de gröna hela bladen från två av lökarna till garni).
Skär gullöken i grova bitar (ca en cm). Krossa och hacka sedan vitlöken fint.
Tärna kycklingköttet (en cm kuber).
Krossa jordnötterna i en mortel.
Lägg nudlarna i en bunke med ljummet vatten i 8 minuter eller tills de mjuknat.
Hetta under tiden upp olja i en wok. Lägg i vitlöken under omröring och tillsätt gul lök när vitlöken färgats brun. Passa på värmen så att inte löken bränner. Lägg i det tärnade kycklingköttet, rör hastigt i woken och späd något med buljongen. Låt koka upp. tillsätt socker, soja och lime från 1/4 dels lime samt fisksås. Rör om.
Låt nudlarna rinna av, skaka bort allt vatten och lägg över till woken, blanda noga.
När nudlarna är heta och när buljongen så gott som ångat bort helt tillsätts lite mer olja utmed wokens kanter. Häll (!) äggen vid sidan om nudlarna. När äggen böjat stelna i värmen rörs de försiktigt in mot nudlarna. Blanda till sist ordentligt utan att ha sönder nudlarna och tillsätt böngroddar och salladslök. Häll upp på serveringsfat och dekorera överst med böngroddar och de långa gröna bladen från vårlöken.

Inga kommentarer: