söndag 3 juni 2018

Pasta som stapelvara, enklaste vardagsmaten.Pasta är så ohälsosamt, sägs det. Men det slår mig att vi står för en värld av pasta. Skrev om Lasagne i min bok ”Järnspisar Hackekorv och Tabberaset” där jag berättar om hur Maestro Martinino, den som krediterats för samtliga recept i Bartolomeo Platinas ”De Honesta voluptate” (Den ärbara vällusten och god hälsa utkommen 1474.) och där han nämner pasta som en väsentlig råvara.
Cajsa Warg lagade makaroner under mitten av 1700-talet och kokade dem i köttsoppa. Hon kryddar sedan anrättningen med salt och muskot. Och Hagdahl förordar makaroner med parmesan precis som Boccaccio skriver i Decamarone: ”..korvarna som var förbundna med vinet från Bengodi och bergen av riven parmesan”.


På 1350-talet var lasagne /betydelse, litet kokkärl från Lasanum/ så populärt att det växte fram en hel rad med lagnerier i alla byar. Och var det inte Marco Polo som förde med sig dessa alla pastor från sina resor i östanled och fick de förankrade i sin egen värld?
Tillbaka till Hagdahl som förordar de macaroni som är tunna som halmstrå före de tjockare och vermiceller nämns i svenska kokböcker från lång tid tillbaka. Allt detta så långt tillbaka att man lätt kan inlemma pasta tillhörande det svenska köket, den svenska smaken, den svenska traditionen. Faktiskt mer tillhörande svenskheten än julbordet som så som det ser ut idag inte har mer än dryga hundra år på nacken.

Ha alltid fläsk hemma, rimmat salt stekfläsk. Bra även att ta till i sallader som alternativ till pasta.

Alltså kan jag inte låta bli att titt som tätt laga till olika pastarätter, stuva makaroner, koka vermiceller kort som fan och kyla för att använda i en köttsallad av överblivor från änden av entrecoten. Krämiga pastarätter med rå äggula och fläsk, kryddade med svartpeppar och stekflott och/eller grädde. Inte sällan gör jag ett par hundra små små frikadeller att lägga i en hög med smörvänd pasta eller i en thailändsk syrlig soppa med risnudlar.
Jo, det är nog så, pasta till vardags tillhör mina favoriter och inte sällan med en köttsås värd namnet eller helt enkelt med en kryddig tomatsås som vegisalternativ.


Inga kommentarer: