måndag 24 augusti 2015

Dårskap skulle man kunna säga, men icke när makrillen är finDet ar en sen kväll om hösten och vi hade ingenstans att ta vägen. Men hörrni, tänkte jag och sa högt; Operabaren är väl öppen?
I det glåmiga gatljuset och stretande mot vinden från öst över Skeppsbron gick vi så dithän, jag den eminente skulptören från Göteborg Claes Haake och några till också dessa herrar från Göteborg.

Inne i värmen torkade vi höstsnoret från överläppen och skulle till att beställa. Jag sa att jag tar den nykokta krabban.

Det blev alldeles tyst runt bordet. Alla blängde på mig storögt.

"Eru inte klok", sa Haake.
"Krabba i Stockholm, kan väl la inte va nykokt å inte färskfångad heller".
Alla andra höll med honom och alla ruskade på huvudet och jag satt där höstblek, aningen förkyld och skämdes över min dumhet, men jag var ju så förbannat sugen.

Tog en köttbit istället.

Så här om dagen kom jag att tänka på den där historien med Haake, vi har inte setts på många år. Det låg makrill, feta, blanka, stora, härliga i fiskdisken. Tog två och tänkte grilla.


Snittade när jag kom hem, drog över med rostad chili blandat med fisksås. La att vila. Tog upp Rättviks röd, den originalpotatis som Alströmer tog till Sverige en gång på 1700-talet.

Förkokade rödbetor och skinnade, skar rotselleri, skinnade och fökokade i tryck. Sådär ja, allt klart för grillen, rättviks röd på spisen, ska kokas långsamt, långsamt.Penslade med lite grädde på fisken för att det inte skulle fastna (det gjorde det ändå, jag är skitdålig på att grilla fisk)

Resultatet blev ändå lysande gott och jag också Kristina hade en vuxenmiddag ihop ute i trädgården i paviljongen.


(Makrill blir djäkligt god att köra på thai. Häll mycket olja i woken och hetta upp ordentligt, gör som jag gjorde med mina fiskar till grillen, snitta med två centimeters mellanrum och gnid med fisksås blandad med rostad chili. Sänk ner och fritera tills klar. Under tiden hetta upp olja i en annan wok, ner med massor av vitlök, gul och rödlök i båtar, lite rostad chili, rör runt och häll i färsk skuren ananas eller förresten, konserverade bitar är nästan bättre för de är lagda i söt lag och det är sötman jag vill åt. Rör runt så det blir hett, avsluta med att spruta rejält med ketchup över. Enklaste thai sursöta såsen och döm om min förvåning när jag första gången fick se denna preio waan tillredas på en krog. Häll såsen över den friterade fisken!)


Inga kommentarer: