måndag 24 augusti 2015

Alla andra får maxiskörd, jag får ynka


När vi tog över trädgården på Lugnet så gjorde vi det fullt medvetna om att förre innehavaren låtit allt gå i stå, köksträdgården var ett moras bestående av tistlar och kirs, rabatterna var igenvuxna av kirs och ormbunkar.

Helst vill ju jag ha allt klart på en eftermiddag. Det går ju inte. Trädgård är den långsamma konsten. Lite snabbare är det med köksträdgården.

Sent ute var vi också för det tog sådan tid att förbereda. Först nu har gurkorna börjat svälla, squashen har börjat ta sig, pumpan och majsen blir nog aldrig klara om vi inte får en sjusärdeles varm och solig höst, ärtorna hmmm...kanske, bönorna har börjat, potatisen är klar.


I blomsterlanden och kryddträdgården ser det lite bedrövligt ut. Flyttar växter från koloniträdgården, växter som ser djäkligt pinniga ut dagen efter, hänger och slokar och tar sig aldrig, men jag vet ju att de kommer till nästa år...vem vill vänta. Snart dags att plocka runt rosorna, hämta hem marktäckare och så de där bonniga rosorna som jag håller så mycket av och som blommar översållat hela sommaren.

Det här blir nog bra om man tänker efter. Får jag nu också bara grisar i trädgårdslandet en månad eller så snart potatisen hamnat i jordkällaren jämte morötterna som också tagit sig fint så ska det nog bli ordning på torpet. Älskar det här odlingsstället.


Fick i alla fall ihop så det räckte till en riktigt smaklig kycklingsallad i helgen.
Spetskål som hyvlades och brässades kort och isades, qinoa i måttlig mängd bara för att det innehåller bra grejer. Sådär ja, det här blev botten i salladsfatet, inget salt, inga kryddor så långt. Hårdkokade ägg under tiden (rätt sätt är att ta tiden från första bubblan, då stängs plattan av och ett lock läggs över äggen, kastrullen ska stå kvar, tio minuter exakt och sedan ska vattnet hällas av och äggen spolas i kallt vatten, skalet faller nästan av av sig självt och det blir garanterat ingen äcklig grön rand runt gulan)
En biffig tomat klyftas och rensas på gelé och kärnor, skinna med en vass kniv och skär i köttet i mindre bitar. Skölj nyplockad frilandsgurka (som är lite bitter) och skär i små knapriga kuber. Stek kycklingbröst och lår till en innertemp av exakt 68 grader, avsluta med att stänka över rejält med fisksås för sältans skull och låt vila tio minuter innan köttet skärs upp grovt. Varva kycklingköttet med gurkbitar, tomatbitar och små vippor av dill, rejält med dill. Lägg upp äggen. Bryn 100 gram smör hårt med salt och lite svartpeppar. Häll över som dressing och var beredd med rosenblad, ringblomma, gurkört och krassekronblad samt små nyplockade dillkronor att dekorera med, servera omedelbart.

Inga kommentarer: