torsdag 9 oktober 2014

Köpt kassler för första gången i mitt liv


Och då ställer man frågan där jag står i butiken och ser att Kassler går för lockpriset 29:90 medan benfri mörad fläskkotlett går för mellan 50 och 60 kronor.

Varför jag inte köpt kassler tidigare?
Ville bespara mina barn lukten som ä'r starkt röksyntetisk och så gnisslar det när man skär i köttet, dessutom smittar smaken och doften av sig på händerna och förföljer en dagen genom. En mycket märklig slags mat där förklaringen till priset ovan är att det är sekunda kotlettrad, snabbvuxet och hårt omognat utan ett uns av fett.


Vad och hur tänkte jag nu då?
Jo jag föll för August som kom med en burk ananas och sa att "det här ska vi ha med kassler" för så serveras köttet i skolan, med ananas!

rödbetor till


Jag gjorde så här:
Skar 4 tunna skivor av kasslern och strimlade i centimeterrutor. Kokade upp vatten och blanchade för att få bort rökspräyen. Stekte en gul lök i tunna skivor så att den tog liten färg och fick sötma. Kokade fyra portioner gammaldags makaroner och smörjde en stor form. Täckte botten med svlnade makaroner. Över den blanchade Kasslern och sedan löken. Beströk med tomatpuré och en liten burk tacosås blandad med rejäla stänk tabasco. Ytterligare ett lager makaroni och beströk med rester från förrgårs, en sås på köttfärs, lök och mangold kryddad med fisksås och ostronsås. Täckte med ytterligare ett lager makaroni. Kokade en gratinsås, vanlig bechamel som färdigkokt monterades med lika mängd riven blockost och ett helt ägg. Hällde såsen över makaronilådan och gratinerade 25 minuter på 220 grader i ugnens nedersta fals. Åts med heminlagda röda småbetor.

-Man känner knappt smaken av kassler, det är befriande, sa barnen.

Dt är klart att vi har kakelugnen tänd när det vankas middag i köket

I morgon serveras krämig pumpasoppa....

...med rostad egenodlad majs.

Inga kommentarer: