torsdag 14 augusti 2014

Mer till kulturen lokalt, nödvändigt för överlevnaden.

Försök till kulturell selfie

På FB gav Sollentuna kommuns lokala kulturborgarråd  Magnus Ramstrand upp ett glädjetjut över att hans partiordförande (KD) deklarerat att KD ska satsa "jättemycket mer" på idrotten och lagstadga fler idrottstimmar per vecka för skolelever kommande fyraårsperiod.

Sollentuna kommun är en kommun inte så olika andra i det avseendet att man gärna hemfaller åt populistiska böjelser, som att bygga idrottshallar och arenor. I Sollentuna har det hart när gått till överdrift i tron över att det är just det som folk vill ha (ni vet hur idrottsungdomarnas föräldrar låter). Idrottskalabaliken är intet annat än ett vildsint flirtande med en publik som egentligen inte finns.

Oavsett om Magnus Ramstrand nu bara ger uttryck för sitt gillande över att fler idrottstimmar ska läggas på skolelever, vilket ur folkhälsoperspektiv naturligtvis är bra. så har han visat den senaste fyraårsperioden att han känner sig osäker i kulturhänseende, men briljerar som idrottsborgarråd (de båda disciplinerna är nämligen sammanslagna i den här och flera andra kommunen likt inom regeringen, fan vet varför?)

I alla fall, så skrev jag så här: 
"Det är större kultursatsningar för unga som vi behöver i Sollentuna Magnus, inga fler hallar, inga fler banor, inga fler specialredskap, det är andliga värdena som måste höjas, det andliga suget som måste tillfredsställas och som inte längre kan dämpas med att springa eller hoppa". 
"Större satsning på Kulturskolan, flera kulturella evenemang på fritidsgårdarna, ännu större satsning på Edsbergsparken, fler teaterföreställningar, en teaterlada skulle inte sitta fel med bra akustik för musik och äventyr, större satsningar på lokala kulturevenemang typ bokkvällar, berättande, teater, utställningar". 
"Du är kulturborgarråd, men har mest profilerat dig som idrottsborgarråd ändå att jag vet att det bankar ett hjärta för kultur, integration, samverkan och andlighet hos dig, fram med det bara, vik inte ner dig för en massa sport. Sveriges största folkrörelse är till exempel körsång. Du har landets bästa och ledande körskola i kommunen (Sollentuna Musikklasser*) med urtaskiga undervisnings och konsertlokaler. Det sjunger fler människor i kör varje dag än som idrottar eller till och med går på idrottsevenemang."

Tillagt här och nu:
* Sollentuna Musikklasser ligger också i kunskapstoppen bland landets skolor.Inga kommentarer: