söndag 22 juni 2014

Avslutade midsommaren med sallad sådär Lyonskt Sådär ja, nu är det vardag snart igen. (och så vänder det mot mörkret) Gräsmattan klippt, köket urstädat...nåja...och ungarna ska ut på olika håll och kanter, Lovisa på konfaläger och Alma på spelmans och låtläger. Lite att köra mellan vardagstaxipassen i morgon med andra ord och datorn med i bilen hela tiden för final på en ny bok. Upptäcker hur bra det är för eftertanken med alla dessa små avbrott hela tiden, gå tillbaka, ta igen, återknyta i tanken och skriva om. Tar lång tid, men blir bra.

Avslutade midsommarhelgen på samma bordsduk som alltid på midsommar. Konstnärsklubbens jubileumsbordsduk från 1996 (har den senaste också, den som jag själv finns med på som gubbe nummer tre). Nu åker den till kemtvätten efter helgen.


Upptäcker hur jag mår bra efter gräsklippningen, ska ta med en stegmätare ut nästa gång. Idag övertog jag med våld grannens gräs (som inte är grönare) sedan de valt att låta sin del av tomten bli "änge". Jag tar över hela tomten från första september så varför inte köra igång redan nu. Från och med då blir lägenheten över oss, vindslägenheten, min atelje och mitt kontor. Blir dyrt som fan, men vilken underbar studio jag får och en helt fantastisk tomt med uthus för höns och en jordkällare för det jag odlar i den stora köksträdgården, dessutom vildvuxna äppelträd som ska ansas i vinter. Ateljén/studion är utmärkt för olika bok och tidningsprojekt, har bra utrustat kök och utomhus är det himmel och åkrar, trädgård och vildvuxen skog, naturnära med andra ord och ett lopphopp till sjö och strand, bara så att ni vet som finns det till hyra dagsvis efter första september.

Ikväll har det bara varit jag själv och de tre småungarna hemma. August fick bestämma vad som skulle på bordet; Sill och potatis och så en Sallad Lyonaise. Man är det man äter, han är nämligen namngiven August Alexander Lyon Lager.


Konsums bageri gör surdegsbröd som knappt duger till att ens steka i vitlök till crutonger, alldeles för soggigt och osmakligt, men det var det enda som stod till buds så så fick de bli. Stekfläsk finns alltid hemma och några sista stjälkar sparris snappade vi åt oss från egna landet, springonions, ljummen färskpotatis i skivor och kokta ägg och så en sås på gräddfil, dijon, Worchestershiresås, (Uttal: oösterschirsås) salt, olivolja och åldrig balsamico. Två olika salladssorter som bas.


På vägen hem förresten, från affären stannade vi till vid vår granne, ett jordgubbsfält för självplock. I morgon klockan tio börjar själva självet, idag fick grannar och vänner till fältet plocka en liter eller två. Stora härliga välsmakande jordgubbar på Antuna. August och Alma plockade ett och ett halvt kilo på fyra minuter. Snart ligger dessa jordgubbar i våra skålar med lite socker och gräddmjölk som efterrätt. Klockan 03:00 sitter jag i vardagstaxin TSAB 1251 och kör mot sommaren. Visst det är klart, semester snart, men först några rejäla inkörningar.

Inga kommentarer: