söndag 6 november 2011

Rätt ner i grytan - så gott med bara kött, paprikapulver och lökBilden är väl inte direkt förtjusande. Med grytor behövs tid både att lagas och fotograferas. Idag hade jag bara tid att laga. Grytan fick ta den tid den behövde.

Fick tag på välhängd ungersk fet högrev i min köttaffär som har den goda smaken att ha söndagsöppet ända till åtta på kvällen. Ur ett kilo högrev skar jag större tärningar. Fem medelstora gullökar i klyftor. Salt, tre matskedar paprikapulver av den starka sort man bäst köper i orientbutiken.

Jag fräste bara köttet i stekpanna, la i gryta och hällde på kokande vatten. Skummade och lade sedan i lök och kryddor, plasta och så på mellanvärme i en timme under plast. Sila ifrån såsen och låt den stormkoka tills mindre än hälften återstår. Kör i en liten toppredning (beurrremanger) och vält tillbaka köttkoket. Rör och smaka av. Som LCHF:are är det här perfekta maten.

Nu är det så att jag gör lunchmat till mina gamla föräldrar. Det vill säga att jag tar i lite extra till varje middag och så kör jag över hemlagat att värma av hemtjänsten som också är behjälplig med tillbehör, sallad, ris, potatis eller annat.

Dagens gryta - barnen bor hos Rodjana i helgen - är betänkligt äten av så här dags. Den är så vansinnigt god och enkel att man liksom inte kan sluta gå där med skeden och ta sig ytterligare suppliment efter första storportionen. Nu måste jag spärra in den i en hermetiskt tillsluten låda och ställa i kylen så att farsan och morsan får lunch i morgon!

Inga kommentarer: