tisdag 8 november 2011

En får-i-kål att dö för

Lammköttet får koka långsamt, långsamt tills köttet lossnar från benen


Köpte "turkstyckat" lamm i eftermiddags. Två kilo.

Turkstyckat? frågar ni. Ja, det vi kallar grytbitar, men här är det med ben. Sågat lite hipp som happ, sadel, stek, lägg, bog, slaksida, rev. Begreppet Turkstyckat också förstärkt för att jag köper det i ett turkiskt charkuteri som är en liten del i en större affär.

2 kilo av ovanstående (blev 2,4 när allt kom omkring)
olja till stekning
5 lagerblad
4 mindre gullökar till kokning
4 mindre gullökar till tillredning
1/2 vitlök, krossad skalad och hackad
1 kvist torkad mynta
1/2 mindre vitkålshuvud
3 msk vitvinsvinäger
Saften av 1/2 lime
salt

Bryn köttet i stekgryta. Bryn halverade gullökar. Häll på vinägern och sedan vatten så det täcker, vrid ner värmen och låt småkoka tills köttet lossnar från benen, långsamt två timmar(!).

Ta upp köttet med hålslev och lägg att svalna på bleck. Sila buljongen genom en chinoise. Värm igen tillsammans med lagerblad, mynta och vitlök. Låt koka ner till hälften. Sila ytterligare en gång och ställ att svalna (vattenbad om man har bråttom). När köttet svalnat rensas det från senor, brosk, hinnor och ben.

Skär vitkålen i fyrkantiga 2 1/2 cm bitar. Skär fyra lökar i gova båtar. Bryn vitkål och lök i stekgrytan. Häll på vatten så att det täcker och låt koka tills kålen är mjuk.

Ta bort fettkakan på buljongen. Häll buljong över kålen. Lägg i köttet och låt allt få ett uppkok. Smaka av med salt och lime. Servera i soppfat, eventuellt med potatis eller ris.

Ja har precis tagit en portion och det smäller av långkokets alla goda smaker. Spis för en som vill belöna sig själv - en fårikål att dö för!

Inga kommentarer: