fredag 20 maj 2011

Gastronomisk copycat - med fokus på idé snarare än smak

Hela Frantzén Lindebergs nyligen när de utsågs till Årets Bästa Krog av White Guide

När orden flög över världen. Den österrikiske krögaren Walter Eselböck gjorde sig omaket att resa till Sverige. Där hittade han in till Frantzén Lindeberg och blev tydligen så överförtjust att han snodde hela designen, hela idén, alla ord. Hemma på egna restaurangen Taubenkobel, förvisso en restaurang som en gång haft två stjärnor i guiden, applicerade han helt enkelt hela "frantzén-lindeberg-kittet" översatt till tyska. Till och med ordagrant hur maten beskrivs och även det välkomstbrev som alla gäster får vi ankomsten till restaurangen och vars ord faktiskt är mina.

Det här måtte väl vara höjden av pinsamhet, grym pinsamhet att bli avslöjad med båda armarna långt ner i syltburken och samtidigt som Eselböck gör enligt SvD först försöker förneka och sedan erkänner och då försvarar sig med att kalla sig kulinarisk avantgardist.

Visst kan man se det lilla avantgardistiskt avslocknande i att stjäla en idé, men för att skilja det från stöld måste man då påtala att handlingen i själva verket är ett stycke konstverk - det har Eselböck inte gjort, alltså är det stöld av idé och ord han ägnat sig åt.

Lustigt att en matlagare på nedåtgående och nu i fritt fall genom sina korkade tilltag nu har gjort att Frantzén Lindeberg även blivit "världsberömt" i Österrike sedan tidningarna både där och i Tyskland slagit upp den lilla koppykatten stort.

3 kommentarer:

Marie-Louise Göransson sa...

Servus!
Alltsoa noagon skandal som Corti beskriver saken har det inte blivit här i Österrike. Corti bloaste upp angelegenheten och Eselsböck lirkade senare in men att han hade bloanekat, den uppfattningen hade inte jag."Iden var froan Frantzen Lindberg men maten var är ju min egen". Soa vitt jag förstoar reser de flesta kockar inom/och utomands och äter sig till inspiration. Att kalla det plagiat är en dum interpretation och larvigt överdrivet. Corti är Restaungkritiker och som de felsta kritiker har han en vass och lysten tunga!!!
Liebe Grüße
Marie-Louise Göransson, Wien

Lagers tabberas sa...

Bra Marie-Louise, man kanske ska överväga att skicka en räkning på texten!

Gert sa...

Marie-Louise,
Att det inte blev någon större skandal i Österrike, visar hur förljugenheten accepteras, ja till och med hyllas i detta land.
För övrigt är Ditt inlägg så rörande att Du skulle förtjäna titeln: Årets Såskock
Bästa hälsningar
Gert Eselböck, som tycker att det är tungt att bära detta udda namn just nu.