fredag 4 februari 2011

Efterlysning - Fakta - HackeforsVi gick till Kupan (Röda korsets secondhand) när ingen annan var där eller hunnit dit. Mitt framför oss en kaffeservice i lite artdeco. Kannan är magnefik och vi tog den med för en ringa slant och fick sex koppar och fat på köpet. Tänkte att man kan använda dem vid någon fotografering så småningom.

Ensemblen är stämplad Handmålad Hackefors undertill och modell 45 samt siffrorna 1843. Någon som vet vad det är, vem som ritat servisen?
Hackefors tog under en tid in porslin från Tyskland för att måla i studion som visst först låg i Norrköping och sedan i västergötland någonstans.

Den lilla servis vi lade vantarna på är till synes dessutom oanvänd

2 kommentarer:

Marika Bogren sa...

Kul - det var en stunsig, spänstig modell! Förmodligen importerad och säkerligen tysk modell, som dekorerades i Hackefors. Av stilen att döma gjord i det sena 20-talet, det vi kallar art déco. Ofta målades och glaserades modellerna av hantverkare i sverigefabriken, efter mönster utformat av någon anlitad konstnär, därav de fyra siffrorna. Vem det är vet jag dock inte. Fabriken startade 1929, och hade då en stämpel med liksom "blixtrade" korslagda pilar. Säkert i produktion under 1930-talet, ev lite in på 40-t, då porslinsindustrin började rikta in sig på lite andra formspråk och denna blev "omodern".
Om detta var till någon nytta - håll tillgodo. Annars får man leta i gamla priskuranter.
Smaklig java!
Marika

Anonym sa...

http://www.hackeforsporslin.se/SE/om-hackefors/historia/

/BUB