lördag 11 september 2010

Med öppna ögon hittar man stulen textJag satt där i godan ro och läste en liten hembygdstidning från en hembygdsförening norr om Stockholm, dock ej min egen i Sollentuna som jag dessutom är ordförande för.

Självfallet, med mitt intresse som uppehöll mig i forskningsarbete i långt över ett år, bläddrade jag upp en artikel som rubricerades "Avrättningsplatsen" (bestämd form).

Bara efter några raders läsande reagerade jag. Det var mina formuleringar, mina fakta och mina ord. Inte kunde det väl vara så att...

Jag kollade i min lilla pärm om avtal och överenskommelser. När man ger ut en bok med ett så stort allmänintresse är det åtskilliga som hör av sig och som vill köpa publiceringsrätt av material som rör dem specifikt - ibland för små upplagor och när det gäller föreningar, organisationer, med små medel brukar jag komma överens på annat sätt.

Dessvärre hittade jag inget som sa att jag skulle ha ett samarbetsavtal, överenskommelse, ersättning eller ens att jag talat med utgivaren denna gång.

Varför gör sig inte människor besväret att fråga istället för att så flagrant bryta mot upphovsrätten?

3 kommentarer:

Jesper sa...

Illa. Själv läste jag förresten en annan av dina böcker - om dopingjägaren - i början av sommaren. Kudos! Så vad händer nu? Har du några lagliga möjligheter att driva den här saken rättsligt på något sätt?

Som en liten passus kan jag ju lägga till att jag själv slutat skriva helt. Och kommer nog - som allt ser ut nu - aldrig börja igen. Jag har helt "tappat det" som det heter. Men jag fortsätter att troget läsa de som faktiskt kan skriva.

Keep up the good work!

Lagers tabberas sa...

Kul Jesper - men synd att Du inte skriver längre, jag vet att det är många som saknar Din blogg och att följa Dina dagliga äventyr.
Vi mailade dig den 9 juli. Kolla Din mail och svara. En del saker som vi sagt här hemma att vi ska konsultera Dig om.

Bosse Wanngård sa...

Eftersom jag är helt insnöad på alla oförrätter som stackars lokal-tv drabbats av i Sollentuna tänker jag genast på:
- När kommunen upphandlade ny och billigare entreprenör dök det så småningom vinnande anbudet upp, som från ingenstans. Det intressanta var att anbudsgivaren ÄNDÅ var insatt i det jag betonat som grund för MITT koncept från start: Public Journalism. Ja, de var så insatta och skrev så initierat att jag imponerades - och blev misstänksam. Googlade på någon mening och - hamnade i en DN-artikel. Ord för ord. Skiljetecken för skiljetecken.

Öppenhet, tillstånd från den som citeras, uppgivande av källa. DET är rätt väsentligt.