fredag 21 augusti 2009

Sugen på småländska isterband


Vi tog resonemanget idag på Esdsbacka Bistro under lunchen som bestod av fläsklägg med rotmos och skånsk senap:
Är det värt en omväg för att få bra råvaror och goda charkuterier?
Självklart - som igår när vi hade lite beslutsångest.
För att få ihop en välsmakande middag åkte jag först till Norrviken<< och Percy's för att få tag i isterband värda namnet - allt annat framstår som simpel grynkorv vid jämförelse.
Sedan åkte jag upp till landet och grävde upp två stånd Anja potatis som räcker till ett rejält kok. Passade på att hämta hem palmkål och slätbladig grönkål också och en ståtlig purho och några rödbetor.
Hemma sattes först rödbetorna på spisen, sedan potatisen. Purjon strimlades med kålbladen och stektes i smör för att sedan få brässera med grädde tills klart. Isterbanden fick långsteka till de klädsamt sprack upp precis före servering.
Till serverades hemodlad inlagd gurka, varm picklad potatislök från Råshult och de kokta betorna.
Vad säger man?
Isterbandskoma?!!

3 kommentarer:

Anders Öhman sa...

Hallå där!!!
Isterband är fantastiskt när de är av bra kvalitet. Men för den sakens skul finns det ingen anledning att dissa den ljuvliga grynkorven. Det finns plats för fler av våra unika svenska korvar på charkuteriarenan.
http://grynkorv.se/

Lagers tabberas sa...

Grynkorven är simpel, dvs enkel, i jämförelse med den utvecklade förhöjda grynkorven dvs isterband. Köper jag isterband ska jag få isterband inte grynkorv utan syra... Köper jag grynkorv och tänker mig de så är det inget fel på grynkorv, men då smakar jag på annat sätt.
Kul med en människa som har passion för grynkorv - gillas!!!

lucy sa...

Angående bra isterband så har även Hugos i Örserum rätt berömt goda sådana och andra delikatesser!